Högerns låglönespel avslöjas

26 mars 2012 04:00

Politikerna tävlar nu om att så ofta som möjligt nämna ordet jobbpolitik. Vad det innebär tycks vara att de anställda ska bli fler genom att de jobb som finns delas upp mellan fler löntagare genom att lönerna sänks.

Är detta det magra innehållet bakom allt prat om nya jobb? Det borgerliga receptet är att sänka lönekostnader för företag och minska statliga utgifter.

I Sverige och i Tyskland är lönekostnaderna mer än dubbelt mot Greklands och fyra-fem gånger så höga som i Portugal. Leder det till fler jobb i Portugal? Norge och Danmark har högre lägstalöner och samtidigt lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige.


Vinster investeras inte
Hur kan man undgå att inse att åtstramningspolitiken kommer att leda till en ny trettiotalskris i Europa? Istället skulle man kunna överföra från storvinsterna till löner och investeringar i verkliga nya jobb.

Det är dock främmande för den storfinans, som till varje pris ska nå allt högre kortsiktig avkastning. Det finns då inte längre någon plats för ökad köpkraft och bättre socialförsäkringar. Enbart för skamliga bankvinster och bonusberusning. S-ledaren Stefan Löfven kan se sig i skyn efter någon vilja till samarbete från den motparten.

I det svenska låglönespelet leder nu Annie Lööf som föreslår att alla ingångslöner ska ner kanske 20-25 procent. I vissa branscher kan det handla om ännu mer.


Förebilden Margaret Thatcher
Hon har väl sett filmen om sin förebild Margaret Thatcher. Kollektivavtalen ska rivas upp och löntagarna tvingas bjuda under varandra för att få jobb. Lööfs egen ingångslön som partiledare är 151 000 kronor i månaden. Detta är något mer än vad hon kan tänka sig att en ny undersköterska är värd - i årslön. Björklund ligger god två med förslag om sänkta ungdomslöner.

Reinfeldt säger visserligen att detta inte är alliansens politik, men inom moderaterna ser man lägre löner som en av fördelarna med jobbskatteavdraget.


Högre löner i sjukvården
Sjuksköterskeelevernas krav på lägst 24 000 kronor i månaden är ett ljus i detta mörker.

Det kan även bidra till att höja sjuksköterskornas alldeles för låga löner. Hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland är på rätt väg när man begär höjda löner för sjuksköterskorna.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa