Ta reda på vad ni får i pension!

17 april 2012 04:00

I en skrift jag äger pryds framsidan av en bild med en mamma, en pappa och ett barn. Mamman har ett orange kuvert i handen. Barnet frågar pappan; "varför är mamma så glad"? Pappans svar: "Hennes framtida pension har minskat rekordlite".

Fredrik Reinfeldt vill ju att vi ska jobba längre, gärna upp till 75 år. Som bekant orkar många i dag inte jobba fram till 65-årsdagen.

Det orkade inte Tuula Olsén. Tuula som är utbildad socionom har jobbat under 40-år, mestadels heltid inom psykiatrin i Göteborg. När hennes tre barn var små arbetade hon deltid.

Mycket vanligt för kvinnor på 1970-80 talet. Stress och högt blodtryck gjorde att hon inte orkade längre, utan slutade sitt arbete 63 år gammal.


9 592 kronor per månad
Hon delar även här sin situation med otaliga kvinnor i Sverige. Göteborgs-Posten redovisar att hennes pension efter skatt är: 9 592 kronor.

2013 kommer hon att få 690 kronor före skatt i ytterligare tjänstepension. I intervjun i tidningen riktar hon en uppmaning till andra som arbetar i kvinnodominerande yrken: "Ta reda på vad ni kommer att få i pension".

En person som också haft det besvärligt men nu kommer bättre ut är Nordeas VD Christian Clausen.

Han kommer att i pension få 98 miljoner kronor och kan gå i pension när han fyllt 60 år. Men allt är inte bra, uppenbart finns det grova orättvisor inom Nordea-koncernen. Han hade inte fått någon löneförhöjning de senaste tre åren.


Lönelyft på fem miljoner
Så nu senast gav styrelsen honom ett lönelyft på fem miljoner kronor årligen. Visst, mycket kan tyckas, men man kan ju förstå att han behövde kompenseras för misstagen på ett anständigt sätt. Stackars Clausen höll ju på att bli bortglömd i löneförhandlingarna. Men han får nöja sig med 10,5 miljoner kronor i lön per år.

Sen var det ju det här med den skriande bostadsbristen i Stockholm. Han höll ju på att få hålla tillgodo med ett andrahandskontrakt. Då hade ju blivit en fullständig skandal. Men den här gången var styrelsen på alerten. Man köpte Christian Clausen en liten lya för 22,5 miljoner på Narvavägen.

Alla vi som spelat Monopol vet att det är en hygglig adress. Visserligen saknas det bland annat ett kök, men det går säkert att fixa. Kanske kan ROT-avdraget användas för att hålla nere kostnaderna för banken.

Var det någon som fortfarande tycker att Sverige är ett av de mest jämlika länderna i världen? Jag tänkte väl det.

Så jobbar vi med nyheter
Lennart Petersson