Elbilen är det enda långsiktiga

24 september 2012 16:47

Regeringens budgetstrategi är hur tydlig som helst. De har ockuperat de socialdemokratiska förslagen i hopp om att desarmera oppositionen. Skickligt, men är det trovärdigt och håller det i det långa loppet.

Huvudproblemet heter sysselsättning och där har regeringen Reinfeldt stora bekymmer även inom de egna leden. Arbetslösheten biter sig fast och blir allt svårare att bortförklara.

Väljarna är inte dumma och alltfler genomskådar den moderata strategin. Om 14 dagar så läggs den socialdemokratiska alternativbudgeten och det skall bli oerhört intressant och se hur alternativet ser ut till regeringens politik. Förväntningarna är stora.

Medias politiska roll

De borgerliga tidningarna har under lång tid varit fyllda med kritiska nyhetsartiklar och ledarsidorna varit alltmer kritiska mot regeringen Reinfeldt. Glädjande uppvaknande, men jag tror dessvärre inte att det håller i längden.

När valåret väl inträder 2014 så kommer nyhetsartiklar och ledarsidor vara fyllda med hyllningar för regeringen Reinfeldt och kritiska artiklar och ledare mot oppositionen och då särskilt Socialdemokraterna. Då kräver tidningarnas ägare att man slår vakt om en borgerlig regering.

Jag ser den amerikanska TV-serien Newsroom, som speglar hur TV-bolagens ägare styr nyhetsflödet och hur företagen genom annonsering kan styra tittarna till de TV-media som gynnar de egna intressena bäst. I USA bryts nyheterna av reklaminslag. Ägarna till TV-bolagen är ofta ägare till andra verksamheter och företag långt från medievärlden. Att äga TV-kanaler är inte lönsamt i sig, utan bara en del i strategin att öka vinsten inom verksamheter där de stora pengarna förtjänas.

Provokationer mot Islam

Jag lyssnar på Hanne Vibeke-Holsts bok Förlåtelsen. Den tar upp det aktuella ämnet om provokationer mot Islam. De danska nidteckningarna för ett antal år sedan är förmodligen upprinnelsen till boken och den senaste månadens attacker mot västvärlden för att de medverkar till nidbilder av Allah och Islam gör boken mycket aktuell.

Jag har blandade känslor kring detta. Konsten ger ofta uttryck för åsikter och reaktioner på vår samtid, och ofta provocerande för att framkalla reaktioner. Det är en del av vardagen och jag har inga bekymmer med det. Ibland är skämten eller provokationerna så oerhört skruvade och jag förstår att människor reagerar.

Nu utnyttjas detta av militanta grupperingar och när man har att göra med fanatiker, så kan det gå hur snett som helst. Att hantera detta är inte alldeles enkelt.

Nu vet jag inte i vilken slutsats som Vibeke kommer att landa i och ser med spänning fram emot upplösningen på denna dagsaktuella thriller.

Regionens leasingupphandling

Har haft min laddhybrid i en månad och är odelat positiv. Billig i drift, halverad bensinkostnad och bensinförbrukningen är minskad ännu mer. I Visby kör jag i praktiken bara på laddad el.

När jag kör genom tätorter så används det återgenererade hybridbatteriet till bensinfri körning upp till 70 km i timmen. Man känner sig lite nyttig och att man faktiskt gör en insats för miljön, om än liten.

Elbilen är det enda långsiktiga och region Gotland kan gå i bräschen för detta redan nu och styra genom leasingupphandling.

Så jobbar vi med nyheter