Trettio år till med Carl XVI Gustaf?

3 januari 2013 05:37

Å ena sidan är det 70 procent som vill behålla monarkin, i den Sifoundersökning som Aftonbladet beställt, medan bara 23 procent vill avskaffa den.

Å andra sidan vill 60 procent att kungen ska lämna över till kronprinsessan Victoria – nu eller inom fem till tio år.

Monarkins ställning är alltså starkare än monarkens, vilket inte är förvånande efter ett år med delvis illa underbyggda skandalskriverier. Även om exempelvis ett foto från en strippklubb visade sig vara förfalskat, så fastnar lite av gyttjan på måltavlan ändå.

Men en av skillnaderna mellan kungen och riksdagen är ju att opinionsmätningar inte har samma vikt för den som slipper ställa upp i ett val vart fjärde år. Det innebär inte att monarkin kan kosta på sig att strunta i tillfälliga opinionssvängningar. En lång opinionsstorm kan få effekt men knappast en liten fläktning.

Men kungen har ju fyllt 66 år, varav han tillbringat 39 på tronen. I år blir det för övrigt 40 år, något som firas med besök över hela landet. I september kommer kungen till Gotland. Hur länge kan han tänkas sitta kvar?

Bra länge, om han inte bestämmer sig för att lämna över. Och att lämna över vore ett traditionsbrott som det känns osannolikt att han skulle göra.

Kungens far prins Gustaf Adolf var bara 40 när han dog, men det skedde ju i en flygolycka. Annars tenderar släktens män att bli tämligen gamla. Farfar Gustaf VI Adolf blev nästan 91 år gammal. Farfars far Gustaf V blev 92. Och farbröderna Sigvard, Bertil och Carl Johan blev 94, 84 och 95.

Carl XVI Gustaf har alltså sannolikt generna för att sitta kvar i många år – kanske 30 år till eller ännu mer – och dessutom verkar han fysiskt vara vid mycket god vigör. Och jag tror inte att nästa generation har något emot att vänta på att ta över, istället för att tillträda i förtid.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa