Lasta inte unga för arbetslösheten

18 januari 2013 07:00

Here we go again. Det var så jag kände när jag läste den text som Wera Svensson publicerade på Gotlands Folkblad. Here we go again med ungdomsfientliga myter, destruktiva fördomar och inskränkta teorier om ”dagens ungdom”.

Det andra som slår mig är hur trött jag är på att ständigt behöva försvara min generation för något vi aldrig gjort och för saker vi inte är.

Inga fakta

Det som är intressant är att det inte på ett enda område kan påvisas fakta för att stödja det som sägs. Det kan inte pekas på en enda undersökning, inte en enda statistisk mätning, inte en enda rapport som säger att ungdomar inte vill jobba och att de bara intresserar sig för nöjen och inte för riktigt arbete.

Det finns ingen forskning som säger att inga unga vill bli lärare eller sjuksköterskor. Men det finns desto mer fakta som visar på motsatsen.

”Ungdomar vill inte bli lärare”, påstår Wera Svensson. Fel. Merparten av de som sökte till Grundlärarprogrammet på Stockholms Universitet var under 24 år.

”Ungdomar vill inte bli sjuksköterskor”, påstår Wera Svensson. Fel. Den enskilt största gruppen antagna till Karolinska Institutets sjuksköterskeprogram var under 24.

Siffrorna visar inte bara att Wera Svenssons sakpåstående är fel, det visar också att många ungdomar väljer att söka till vitiga välfärdsyrken.

Akut arbetslöshet

Men det allra största felet med Wera Svenssons text är inte dess uppenbara faktafel. Det är att man fortsätter lasta ungdomar för ungdomsarbetslösheten. Sverige och svenska politiker, såväl socialdemokrater som borgerliga, har misslyckats fatalt med att lösa den växande ungdomsarbetslösheten. Det är ett akut problem.

Men att över huvud taget påstå att det egentligen handlar om kräsna ungdomar, som hellre är arbetslösa än jobbar i industri? Det finns inga ord för att bemöta ett sådant påstående, möjligtvis med en suck. Är det ungdomarnas fel?

Då vill jag att Wera Svensson och alla de som håller med om det påståendet tittar rakt in i ögonen på en arbetslös ungdom och upprepar precis just det; ”det är ditt eget fel att du är arbetslös.”

Låt oss istället tala om vad vi faktiskt kan göra. Vi kan rusta upp den svenska skolan och stärka utbildningssystemet.

Varför? Till skillnad från vad Wera Svensson påstår, så är utbildningen den enskilt bästa lösningen mot ungdomsarbetslösheten. Fler komvuxplatser, fler högskoleplatser och en bättre gymnasieskola är nyckeln.

Hopp och framtidstro

Vi kan ingjuta hopp och framtidstro i en generation som bara har fått höra att den är fel. Vi kan våga lägga ansvar och makt till en av de bäst utbildade ungdomskullarna någonsin.

Vi kan också sätta stopp för mytbildningen här och nu genom att slå fast att ungdomar är aktiva, intelligenta, kunniga, duktiga, flitiga och villiga.

Den som påstår annat har helt enkelt fel.

Så jobbar vi med nyheter
David Lindvall