Det är något ruttet i Moderaterna

20 mars 2013 07:00

I måndags fattade Sverigedemokraterna beslut om att utesluta 12 partimedlemmar efter rasistiska uttalanden. Men istället blev det migrationsminister Tobias Billström (M) som hamnade i strålkastarljuset.

I en intervju i DN sa Billström att ”ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda”.

Att samma handling är positiv om den utförs av en blond svensk men negativ om den utförs av personer med annan hår och hudfärg, det är självaste definitionen av rasism. Men för Moderaterna är problemen mycket större en ett enskilt uttalande.

Så lät det då

När Moderaterna gjorde ett utspel 4 februari om att minska invandringen talade Billström om flyktingar som ”volymer”. Detta är en del i en rasistisk diskurs där människor som flyr från krig avhumaniseras genom att de beskrivs som ”volymer” eller ”flyktingströmmar” och inte som människor.

Kent Person, partisekreterare (M), sa att ”Sverigedemokraterna har pekat ut problemet” och att bakgrunden var att M ”lyssnat in” medlemmar och väljares åsikter.

När demenssjuka Ganna Chyzevska, 91 år, skulle utvisas trots att hon var nästan blind, hade hjärtproblem och inte hade någon släkt kvar i Ukraina sa Billström att “man måste våga tala om ekonomi”. Därmed använder sig Billström av SD:s retorik om att man ska räkna på ”invandringens kostnader”. Billström reducerade Gannas människovärde till ett minusvärde, en förlust.

När Tobias Billström och Carl Bildt var på ett möte i Bagdad 2007 sa de att irakier som flyr till Sverige är ”blottställda, lågutbildade, och utan yrkes- eller språkkunskaper”. De pratade också om fall av hedersrelaterade mord och menade att fler kräver ”hårdare invandringspolitik”. När Aftonbladet publicerade dessa uppgifter i januari 2011 sa Billström ”inga kommentarer” 21 gånger i samma intervju.

Att beskriva flyktingar från Irak som lågutbildade är helt felaktigt då många av dem är välutbildade. Att nämna hedersrelaterade mord när man talar om irakiska flyktingar är att kollektivt skuldbelägga en hel folkgrupp för mord utförda av ett fåtal. Jämför detta med den rasistiska retoriken att ”invandrare våldtar kvinnor”.

Oförstående justitieminister

Justitieminister Beatrice Ask (M) har varit helt oförstående inför problemet att polisen använder sig av etnisk profilering i sin jakt på papperslösa, vilket har lett till att svenska medborgare stoppats av polis bara på grund av deras ”utländska utseende”.

Fredrik Reinfeldt skyllde de ökade socialbidragen på flyktingar i oktober 2008, sjunkande skolresultat på ensamkommande flyktingbarn i oktober 2012 och sa i maj 2012 att det inte finns någon arbetslöshet om man ser till ”etniska svenskar mitt i livet”.

Nära rasismen

Att Reinfeldt skyller sin egen regerings misslyckanden på invandrare är mycket nära den rasistiska retoriken där ”allt är invandrarnas fel”. Att hans parti är så benäget att ”lyssna in” rasistiska åsikter är skrämmande.

Många har krävt att Billström ska avgå men Reinfeldts problem liknar Jimmie Åkessons. Om Reinfeldt sparkar Billström kan krav resas mot att fler moderata ministrar, partisekreteraren och han själv ska avgå nästa gång de gör problematiska uttalanden.

Det är kanske tur för Reinfeldt att Moderaterna inte har en nolltolerans mot rasism.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa