Feministisk antidemokratisk härdsmälta

26 mars 2013 15:52

Sex månaders fängelse för att kritisera ett förslag om fler pappamånader. Dryga dagsböter för att argumentera mot kvoterade bolagsstyrelser. Skyddstillsyn och fotboja för att opinionsbilda mot genuspedagogik och andra skattefinansierade projekt med syfte att skapa en ny sorts människa. Är det brott och straff som domstolarna i framtiden ska ägna sig åt?

Det är inte omöjligt. En grupp ”experter” samlades på uppdrag av Nordiska Ministerrådet förra året för att diskutera antifeminismens roll inom högerextremismen. Nu har gruppen lagt förslag till de nordiska regeringarna, och den första punkten är att kriminalisera ”antifeministiska trakasserier och hatfulla yttranden”.

Bakgrunden är terrordådet i Norge 2011. Att Breivik i sitt manifest visar en tydlig antifeministisk hållning har sedan dess fått feminister att vilja koppla samman all kritik mot feminismen med högerextremism och terrorism.

Men den kopplingen är lika ohederlig som att säga att alla vegetarianer är nazister för att Hitler sägs ha varit vegetarian. Detta blir tydligt i rapporten från expertseminariet.

Trots 40 sidor text lyckas experterna aldrig ringa in vad antifeminism är. Definitionsförsöken blir grumliga och luddiga. Ofrivillig komik uppstår när en definition beskriver en av feminismens alla underkategorier, särartsfeminismen.

Okunnigheten förvånar. Experter borde ju ha klart för sig att feminismen inte är en, utan många, och att feminismens kritiker följaktligen också finns i många varianter.

Värst är dock experternas antidemokratiska förslag. För det är antidemokratiskt att vilja kriminalisera åsikter. Experterna försöker glida runt detta genom att kalla antifeminism för hatbrott som utgår från kön – som om alla kvinnor och inga män vore feminister.

Men feminism är ingen medfödd, kvinnlig egenskap. Det är en ideologi, precis som liberalism eller socialism, och att kriminalisera kritik mot feminismen är lika antidemokratiskt som att kriminalisera kritik mot liberalism eller socialism.

Knepet att försöka göra kritik av feminismen till ett könsbaserat hatbrott visar sig också i att antifeminister enligt rapporten är män. Men det finns många kvinnor bland dem som kritiserar feminismen. Maria Sveland, en av de svenska ”experterna”, publicerade nyligen en bok om antifeminism där många av de utpekade är kvinnor.

Inkonsekvensen fortsätter när Sveland och de andra hävdar att även icke våldsamma antifeminister måste motarbetas, eftersom deras aktiviteter riskerar att skrämma feminister till tystnad. I Sverige har två debattörer tystnat – Pär Ström och Pelle Billing, kritiker av feminismen.

Kritik av feminismen brukar handla om just pappamånader, kvoterade bolagsstyrelser och genuspedagogik. Det ska man hålla i minnet när experterna rekommenderar de nordiska regeringarna att kriminalisera antifeministerna, sätta en IB-liknande myndighet att ”kartlägga” dem samt uppmana medierna att aldrig legitimera deras åsikter. Expertgruppens förslag är en horribel, antidemokratisk kollaps.

Så jobbar vi med nyheter