Är du verkligen socialdemokrat?

18 april 2013 08:36

Jag minns det tydligt. Jag var 16 år och på väg mot min första SSU-kurs. Jo, jag minns att jag var nervös. När vi satt där och åt mat första kvällen fick jag frågan: Kan man verkligen vara kristen och socialdemokrat?

De ifrågasatte om jag verkligen var socialdemokrat. Undrade om jag hatade homosexuella? Om jag var mot kvinnors rätt att göra abort? Det högg till i mitt bröst. För mig var dessa anklagelser inget nytt. Det som gjorde ont i mig var att jag fick höra det från dem som jag uppfattade som mina nya kamrater.

I den tidiga arbetarrörelsen var konflikterna större. De som var kristna socialister välkomnades inte fullt ut i kyrkorna och inte heller i arbetarrörelsen. Det behövdes en mötesplats där kristna socialister kunde få komma med sitt hela jag, kristna och socialister, utan att behöva välja. År 1927 bildas Sveriges Kristna Socialdemokraters förbund, mer känt som Broderskapsrörelsen.

Idag har vi ett nytt Sverige. Här finns inte bara protestanter utan också katoliker, ortodoxa, judar, buddister, hinduer och många muslimer. Sveriges Kristna Socialdemokrater har blivit Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och dörren har öppnats mot alla troende.

-Du är förtryckt

När jag blev lite äldre fick jag vänner som var muslimer och socialdemokrater. I samtal med dem förstod jag att vi delade erfarenheter om att bli misstänkliggjorda, också i socialdemokratin, på grund av vår tro.

Vänner som är övertygade feminister och bär slöja blir dömda redan med blicken av dem som skulle vara deras systrar. De säger: Du bär slöja. Du är förtryckt.

Jag förstod snabbt att proportionerna av misstänkliggörandet mellan mig och mina muslimska vänner inte gick att jämföra. Även om jag är kristen i ett sekulariserat samhälle tillhör jag ju normen. Jag är vit, heterosexuell man, född i Sverige med svenska föräldrar. Blont hår och blå ögon.

Drevet gick

Drevet mot Omar Mustafa började med en saklig kritik från Expo som Mustafa bemötte på, även enligt Expo, ett bra sätt. Där borde drevet slutat.

Men islamofobin tog drevet vidare och mängder av felaktiga uppgifter publicerades i media utan källkritik. Eftersom Mustafa var muslim antogs han hata judar, kvinnor och homosexuella. Han var dömd på förhand. Skyldig tills motsatsen bevisats.

När det i media 13/4 stod att Stefan Löfven tvingat Omar Mustafa att välja mellan att vara ordförande i Islamiska förbundet och sitta i den socialdemokratiska partistyrelsen ställdes nya frågor. Är personer som är engagerade i det muslimska civilsamhället inte välkomna i Socialdemokraterna?

Efter Löfvens uttalande har jag haft fler samtal med mina partivänner som är muslimer. De berättar om vilken förebild Omar är för dem som progressiv muslim och modig ledare. Om hur han, också bland mer konservativa, stått upp för Hbt-personers och kvinnors rättigheter. Om hur Omar själv tvingat bort personer med antisemitiska plakat ur demonstrationer. Många känner till Omar Mustafas arbete mot alla former av rasism genom LSU, Islamiska förbundet och Socialdemokrater.

Ta oron på allvar

Jag har hört många av mina muslimska partivänner säga: om det inte finns plats för Omar Mustafa i Socialdemokraterna, finns det då plats för mig?

Stefan Löfven måste ta deras oro på allvar och försöka förstå att det gör ont i själen att gång på gång bli ifrågasatt som muslim och socialdemokrat. Precis som kristna steg för steg accepterats och välkomnats måste muslimska socialdemokrater nu välkommas.

Nu måste Stefan Löfven visa i handling att alla socialdemokrater är välkomna i socialdemokraterna.

Jonas Bergström

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa