Förklara kopplingen

27 december 2013 06:00

REPLIK

Söndagen den 15 december attackerades en fredlig demonstration i Kärrtorp av ett trettiotal nynazistiska unga män beväpnade med påkar, stenar och flaskor. För fjorton år sedan åkte aktivister knutna till samma grupp hem till syndikalisten Björn Söderberg och avrättade honom med elva pistolskott. Säpo rapporterar att den svenska högerextrema rörelsen misstänks för 14 mord och mordförsök mellan 1999 och 2009.

Misshandel, hot och mord är en del av denna rörelses politiska praktik och våldet drabbar även människor som inte antas vara politiska måltavlor. Förra året mördades en tjugotreårig småbarnsmamma i Trollhättan samt en tjugotvåårig man i Vallentuna, av högerextremister.

Mordet på syndikalisten Björn Söderberg blev en väckarklocka då, för fjorton år sedan. Tio tusen människor samlades på Medborgarplatsen i Stockholm för att protestera mot nazismen. Samma sak händer i dag efter attacken i Kärrtorp. Tiotusentals människor protesterar.

I en ledare 17/12 med den i och för sig trevliga rubriken ”Hatet måste få ett slut” skriver Eva Bofride att hon sätter oss Syndikalister på Gotland i samma fack som denna rörelse. Anledningen är att vi för några år sedan ska ha haft 1 maj-paroller i stil med ”död åt de multinationella företagen, bankerna”. Bofrides ställningstagande är magstarkt.

Parollerna låter visserligen dåliga, som upprörda och dumradikala svar på bankernas roll i den ekonomiska krisen, men Bofride får gärna förklara på vilket sätt det är jämförbart att skriva ”död åt bankerna” och att avrätta människor för den nazistiska saken.

Om det inte vore för den större debatt som just nu pågår om begreppet ”extremism”, vore Bofrides ledare obegriplig. I veckan publicerade regeringen en ny utredning som blivit kontroversiell. Den kritiseras, bland annat av flera av de sakkunniga som uttalar sig i den, för att försöka blanda ihop korten – människor som vill se mer demokrati kan ju inte sättas i samma fack som de som vill se diktatur.

SAC är en basdemokratisk fackföreningsrörelse. Vi är inte föremål för regeringens extremistutredning. Ingenstans i samhällsdebatten går någon så långt som Eva Bofride som drar likhetstecken mellan oss och nazistiska mördare. Vi hoppas att hon vill förklara den kopplingen lite närmare.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa