Befriande avstånd från militarism

4 februari 2014 05:00

Regionstyrelsens ordförande Åke Svensson har humor. Det märks kanske inte så ofta när han ställs mot väggen för att försvara det ena eller det andra i kommunpolitiken. Han hör till de toppolitiker i landet som oftast framträder i medier. Det beror förstås på att vi har två tidningar och en radiostation som närbevakar lokalpolitiken på lilla Gotland.

Men när Dagens Samhälle frågar, då kan Åke Svensson ta ut svängarna. Det handlar om försvarspolitik, det som varit på tapeten ett tag:

På Gotland, mitt i Östersjön, en utpost som tidigare ansetts vara ett strategiskt viktigt mål, är Åke Svensson, regionstyrelsens ordförande, inte alls oroad:

-Vi behöver inte något försvar här. Den som kommer hit blir stum av förtjusning, lägger ner sina vapen och ägnar sig åt annat än krigföring. Man inser direkt att Gotland vill man bevara, inte förstöra.

Kan ni tänka er att ta hjälp av alla sommarstockholmarna om ni ändå skulle anse er behöva ett försvar?

-Ja, de kan ju vara en hjälp i sig eftersom Gotland gärna blir en plats man vill undvika under de veckor sommarstockholmarna är här.

Riktigt befriande att någon ansvarig så klart tar avstånd från den fördummande militarismen. Henry Lindkvist och Bertil Virgin har gjort det lika klart och otvetydigt. Lite förundrad kan man bli av Ingrid Thunegards halvkvädna visa om den odemokratiska utvecklingen i Ryssland och vad den kan tänkas föra med sig. För socialdemokratin borde det vara helt klart att vi står för förtroendeskapande relationer till våra grannar.

Förresten har det en gång visat sig att Åke Svenssons teori håller. När vi senast angreps, av en rysk trupp 1809, blev det ett helt oblodigt och närmast vänskapligt besök. Det var så långt från traditionell ”anfall och försvar” att händelsen vanligen förtigits i historieskrivningen. Det är inget ärofullt med att bjuda den angripande arméns officerare på bal i borgarhemmen.

Åke Svensson är dessutom i gott sällskap. Malmös S-märkta kommunalråd Andreas Schönström svarar Dagens Samhälle:

-Vi har röda pölser, halvdansk dialekt och importerar danskt öl. När Stockholm sviker oss då får vi lita på våra danska grannar.

Så jobbar vi med nyheter
Wera Svensson