Legalisering av droger är att ge upp

13 februari 2014 06:00

DEBATT

Jag blir väldigt orolig för den debatt om legalisering av cannabis som nu förs. Jag var på informationsmöte på Evelinas skola, där alla nackdelar med droger blir väldigt påtagliga och verkliga. Det största hotet just nu är spice, vilket är syntetisk cannabis. Speciellt med spice är att den ändrar ingredienser löpande för att undvika att förbjudas, samtidigt som lagstiftaren inte riktigt hänger med. Det gör att det i praktiken inte är olagligt att bruka spice, vilket givetvis försvårar för alla goda krafter att övertyga ungdomarna att avstå från att testa.

För mig är frågan om legalisering av cannabis solklar. Om man inte sätter gränsen vid att förbjuda allt knark, var sätter man då gränsen? Att legalisera ”lätta” droger känns som om samhället ger upp kampen mot knarket. Och alla vet vem som blir lidande av det, nämligen våra ungdomar! Centerpartiet diskuterade frågan på stämman i Åre 2011, tre CUF:are röstade för legalisering, de övriga dryga 500 ombuden röstade emot. I den här frågan är jag övertygad att erfarenheten har rätt!

Vart ska det svenska och gotländska jordbruket ta vägen? Som gammal bonde är jag speciellt orolig för djurproduktionen. Om inget radikalt förändras så kommer det inte att finnas någon svensk djurproduktion kvar alls inom en period av 10-15 år, trenden är övertydlig! Det finns inga enkla lösningar, många måste ta ett större ansvar för att förhindra katastrofen. Kunderna, handeln, branschen och politiken har alla ett ansvar. Jag inser att tiden närmar sig, när politiken på allvar måste blanda sig i denna avreglerade bransch, om det ska gå att rädda svensk djurproduktion framöver. Sorgligt men sant!

Jag är så förvånad över den förenklade skoldebatten som just nu går hög i landets alla medier. Att Pisa-rapporten slog ned som en bomb är ju ett faktum. Trots att trenden pekat nedåt under lång tid. Jag ser att den negativa trenden är en spegling av samhällsutvecklingen i stort. En viktig faktor tror jag är den förändrade respekten för auktoriteter, det vill säga lärarna i skolans fall.

Många för nu fram krav på att åter förstatliga skolan, det känns helt obegripligt. Vem tror egentligen att ett statligt huvudmannaskap löser problemen? Jag kommer ihåg äldre politikerkollegor som berättade om hur de fick åka till Stockholm, med mössan i hand, för att begära utökning med en ny klass eller tillsätta en lektorstjänst. Vill någon tillbaka dit? Centerpartiet vill det verkligen inte!

Kombinationen av en väldigt dålig snövinter och att vara nykär är inte den bästa när det gäller att förbereda sig inför Vasaloppet märker jag. Snart kämpat ihop 30 skidmil, vilket är rekorddåligt två och en halv vecka innan loppet. Men känner mig ganska lugn ändå konstigt nog. Jag får lita på min allmänkondition från fjolårets Klassiker och rutinen från de tolv tidigare Vasaloppen jag genomfört.

För Kung Bore verkar inte vara mycket att lita på i år!

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa