Gåshud och glädjefnatt

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2008-07-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu känns det i kroppen och knoppen att det behövs lite semester.
Det har varit ett par intensiva månader. Jätteroliga men också en påfrestning och ungefär dubbelt så mycket ansvar som förut.
Nästa vecka blir ingen avtrappning till semestern direkt, snarare tvärtom men jag hoppas och tror att det kommer att ge en massa energi att ströva runt och lyssna på intressanta människor i och runt Almedalen.

Det gnälls för mycket
Jag har tidigare skrivit om att jag tycker att det gnälls lite för mycket på både kommunens och länsstyrelsens tjänstemän. De har inga större möjligheter att agera efter eget bevåg utan styrs av lagar och politiska beslut. Visst finns det utrymme för tolkningar och visst kan man vara olika smidig och serviceinriktad.
Ett bevis för att det kan ligga lite i denna uppfattning är det som Christer Winberg sa i förra lördagens porträtt i Gotlands Tidningar. Winberg är chef för Nimbus men sitter också i styrelsen för en rad industriföretag på Gotland. Han är ordförande i Almi, Företagarna och nätverket TRC, tekniskt resurscentrum.
På reportern, Eva Carlsson-Dauns direkta fråga om Gotland har ett sämre företagsklimat än andra orter i Sverige svarar han:
"Nej, inte alls, Gotland har ett mycket bra företagsklimat. Vi har korta vägar till beslutsfattare och jag vill påstå att det är ganska okomplicerat att bedriva verksamhet här. MEN lagar och avtal och legala prövningar med mera gäller här likväl som på fastlandet och det kan ibland vara både krångligt och tidsödande. Det är där jag tror man ibland blandar ihop begreppen".

Hur svårt kan de va?
Något som man oftast har fog att gnälla över är folk som inte svarar på brev, mejl eller telefonsamtal. Jag vet att jag kastar sten i glashus eftersom jag har fått flera bevis för att Gotlands Tidningar inte direkt är världsbäst på detta heller. Men hur svårt kan det vara att trycka på svara och bekräfta att mejlet gått fram och att man återkommer ifall man inte kan svara just då?
Däremot har jag svårt att förstå dem som skriver öppna brev, insändare eller debattinlägg på nätet och blir mäkta förgrymmade över att de inte får svar.
Förklaringen är kanske oftast så enkel att den som frågan är ställd till inte har uppmärksammat frågan eftersom den inte har skickats till den det berör utan bara läggs ut som ett inlägg nånstans?
Ett öppet brev är ju något man skickar för publicering samtidigt som det skickas till den man vill ha svar av.
Nu blev det en gnällkrönika känns det som så jag måste avsluta med något postivt.
Varför inte en hyllning till alla fantastiska amatörer i Tiljans Talanger i onsdags?
Vinnarna Alexandra Pallin och Saga Björling fick välförtjänta förstapris i sina klasser men samtliga uppträdanden bidrog till både gåshud och glädjefnatt.
Tusen tack för det.
Läs mer om