UPPLÅST ARTIKEL: Här är de lokala råden för Gotland

Det här är de lokala allmänna råd som gäller på Gotland från och med 12 november.

Lokala allmänna råd gäller på Gotland från 12 november.

Lokala allmänna råd gäller på Gotland från 12 november.

Foto: Montage: arkivbild/TT

Gotland2020-11-12 14:02

Så här lyder de nya råden till allmänheten:

Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

Förtydligande: De allmänna skärpta råden för publika evenemang, max 50, börjar gälla från fredag 13 november.

Även verksamheter, till exempel butiker och idrottsanläggningar, har nya råd att förhålla sig till:

Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Råden gäller från och med i dag till och med 10 december, men kan förlängas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!