Detta är ett annonssamarbete

Redovisa kryptotillgångar i årets deklaration

Om du var en av alla svenskar som handlade med kryptovalutor under 2021 är det dags att börja förbereda dig inför deklarationen. Har du inte handlat med kryptovalutor tidigare är det viktigt att läsa på hur det beskattas och hur eventuella vinster ska redovisas.

13 april 2022 13:00

Om du har bytt, sålt eller betalat med någon kryptovaluta måste du redovisa det till Skatteverket i din deklaration. Sista dagen att deklarera för inkomståret 2021 är den 2 maj 2022. Redovisningen för handel med kryptovalutor görs på bilaga K4 under avsnitt D och den ska lämnas in tillsammans med inkomstdeklarationen.

Det finns många tips och genomgångar av hur beskattning av kryptovalutor fungerar på informationssidor som https://cryptomeister.com/se/. Att läsa om det på en och samma sida kan ge en bra grund som gör det lättare när det är dags att deklarera. Kontrollera dock alltid all information med Skatteverket innan du börjar med din deklaration. Regler kan förändras och det är viktigt att ha den senaste informationen.

Kryptovalutor är en tillgång

I Sverige räknas kryptovalutor som en tillgång och beskattas därmed på samma sätt som andra tillgångar. Om det blir vinst efter avyttring beskattas det med 30 procent i kapitalvinstskatt. Om du inte har avyttrat dina kryptovalutor ska du inte deklarera, men det är viktigt att komma ihåg att Skatteverket kräver redovisning av alla växlingar och transaktioner.

Avyttring är nästan alla händelser där du gör dig av med dina kryptotillgångar på något sätt. Det kan vara att du har sålt dem, bytt mot andra kryptovalutor, bytt mot FIAT-valutor som till exempel SEK eller betalat för en vara eller en tjänst. Det räknas även som en avyttring om du har lånat ut kryptovaluta eller använt det som en insats för exempelvis casinospel.

Det du har fått betalt när du har sålt kryptovalutan räknas ut genom att subtrahera omkostnadsbeloppet från försäljningspriset. Beloppen ska vara omräknade till svenska kronor.

Exempel: Om du har köpt någon form av kryptovaluta för 1000 kronor, värdet har ökat till 10 000 kronor och du säljer kryptovalutan har du gjort en vinst på 9000 kronor. Du måste betala 30 procent skatt på vinsten. I exemplet blir det därmed en skattekostnad på 2700 kronor.

Har du bytt din kryptovaluta mot en tjänst eller vara är försäljningspriset marknadsvärdet på tjänsten eller varan.

Vid förlust

Om du har gjort förlust vid handel av kryptovaluta kan du göra avdrag upp till 70 procent. Det är även tillåtet att räkna in avgifter som betalades vid köptillfället i omkostnadsbeloppet.

Omkostnadsbeloppet ska beräknas enligt genomsnittsmetoden. Det är inte tillåtet att använda schablonmetoden som ofta används för aktier eller fonder. Genomsnittsmetoden innebär att du räknar ihop alla transaktioner hos växlare och direkt från din plånbok för att beräkna det genomsnittliga omkostnadsbeloppet.

Från

Cryptomeister