Detta är ett annonssamarbete

Dyrare priser i mataffären – Tips för att dra ner kostnaderna

18 augusti 2022 16:04

Denna artikel innehåller annonserat innehåll.

Internationell inflation, oroligheter i Europa och höjda oljepriser har alla påverkat priserna på matvaror i våra livsmedelsbutiker. I hela landet har priset för vanliga råvaror långsamt börjat stiga och gjort att många idag väljer att laga billigare maträtter hemma. Det finns däremot flera enkla saker som du och din familj kan göra för att ni ska kunna äta gott hemma och spara pengar samtidigt.

Skippa lunchrestaurangen – Gör matlådor

Hur mycket lägger du på lunchen varje månad? Att skippa ett par eller alla luncher på restaurang kan spara flera hundra eller till och med tusentals kronor i månaden. Hemlagat är ju oftast godare än de billiga lunchrestaurangerna ändå, så varför inte ta med matlådor till jobbet och skippa restaurangbesöket? Äter du hemlagat är du dessutom helt hundra på vad du får i dig och behöver inte oroa dig över att äta onyttigt eller tänka på dina matallergier. Du kan även använda dig av meal-prep, som är när man lagar hela veckans måltider samtidigt och fryser ner, så att du sedan bara kan ta en matlåda ur frysen innan du går till jobbet. Smidigt och enkelt.

Mindre matsvinn betyder mer pengar i matkassan

Gamla råvaror och mat som inte äts upp och slängs kostar svenska hushåll massor av pengar varje år. Du kanske skulle göra carbonara en dag och köpte en hel liter grädde som har stått och blivit sur i kylen. Eller så köpte du tre gurkor istället för en för att det var rabatt på gurkor, och nu har du 2 mjuka, mögliga gurkor i kylskåpet. För att minska matsvinnet kan du försöka att alltid handla exakta mängder av de råvaror du behöver. Med det är självklart inte alltid lätt att veta exakt hur mycket du behöver av varje råvara. Som tur är finns en smidig lösning – färdiga matkassar. HelloFresh har till exempel en matkasse som skickas hem till din dörr varje, eller varannan, vecka med exakta mängder av alla ingredienser som behövs för varje recept.

Det bästa med dessa matkassar är inte bara att du minimerar svinnet i ert hushåll, ni får dessutom äta riktigt goda middagar varje vecka utan att det kostar en förmögenhet.Du slipper dessutom åka och handla själv, vilket sparar massor av tid som du kan spendera med din familj och dina vänner. Just HelloFreshs matkassar kommer i flera varianter, med allt från helt vegetariska rätter till barnvänliga recept som passar hela familjen. Det bästa av allt är att du kan göra matlådor av resterna som blir över och äta dagen efter och spara pengar när du skippar lunchrestaurangen.

Storhandla istället för att handla efter jobbet

Är färdiga matkassar inte för dig? Du kanske tycker om att åka och handla och blir inspirerad när du står bland alla matvaror i matbutiken? Då kan en enkel övergång från att handla flera gånger i veckan till att storhandla en gång i månaden vara en riktigt praktisk lösning. När vi slutar jobbet och åker till mataffären är det lätt hänt att hungern tar över och vi kommer hem med varor och snacks som vi egentligen inte hade behövt köpa. Det kanske ser ut som en liten kostnad, men i längden blir dessa små spontana köp stora summor som du hade kunnat lägga på andra saker.

Just kostnaden är även det som gör storhandling till ett bättre alternativ. Tar du bilen till en stor mataffär och handlar allt du behöver på en gång betalar du ofta mindre för samma varor än när du spontanhandlar i din lokala matbutik. Stora förpackningar kostar mindre än små förpackningar och när du åker till mataffären med en shoppinglista med allt du behöver kommer du förmodligen inte heller spontanköpa en påse chips eller en lösviktsgodis som du inte behöver. 


 

från

hellofresh