Detta är ett annonssamarbete

Spelbranschen utnyttjas för penningtvätt

21 april 2022 08:57

Online spel- och betting utnyttjas för penningtvätt. Det är bekräftat, skriver Polismyndigheten i en stor utredning. Samma myndighet understryker att det också finns en möjlig risk för ökad penningtvätt inom spel- och vadhållningssektorn till följd av ökat spelande hos olicensierade spel- och bettingbolag. Det sistnämnda hamnat utanför svensk penninglagstiftning. 

Ribban är låg. Den som vill tvätta pengar genom spel- och bettingssidor behöver idag ingen direkt kunskap om hur man gör komplicerad upplägg. Kombinerat med faktumet att den här typen av spel- och betting är öppna för höga insatser, och vinster, gör att det finns stor risk för penningtvätt, menar den svenska polisen. Aktörer som nyttjar dessa spelformer för penningtvätt har ofta kopplingar till kriminella nätverk inom narkotika. Brottsvinster som tvättas kan till stor del antas komma från narkotikahandel.

Merparten av dem som spelar på sajter och fysiska etableringar för spel och vadhållning i Sverige gör det dock för underhållning. Närmare bestämt 65 procent av alla som slår vad om pengar gör det nöjes skull, medan 42 procent spelar för sannolikheten att vinna. Utbudet är också stort, i synnerhet för den som vill vadslå på olika evenemang, nya bettingsidor växer nästan som gräs. För att underlätta i den sistnämnda kategorin har dessa listat nya bettingsidor.

Miljardbelopp omsätt årligen

Riskerna för penningtvätt är störst vid spel på statliga kasinon, kommersiella online spel samt vadhållning, både online och landbaserat. Det framhåller Spelinspektionen. I grunden handlar detta om att spelbranschen omsätter stora summor pengar snabbt, både genom det stora antalet små transaktioner som förekommer och de färre stora transaktionerna. Samtidigt är betaltjänsterna kopplade till detta också en riskfaktor.

Redan under det första året under den nya spellagen, som kom 2019, uppgick omsättningen hos svenska spel- och vadhållningsbolag till cirka 25 miljoner kronor. Enligt Polismyndigheten är det svårt att uppskatta hur stor andel av de omsatta pengarna som rör sig om penningtvätt. Det beror på att de inrapporterade summorna varierar kraftigt. 

Hur tvättas pengarna vid vadhållning? 

Vadhållning finns i olika former som till exempel betting på hästar och sport. I de här sammanhangen är penningtvätten ofta sammankopplad med matchfixning. Penningtvättsupplägget gör det möjligt för brottslingen att både tvätta pengarna och öka det i värde genom matchfixning.  Penningtvätt via matchfixning kan ske på dessa två sätt:

1. En match ska spela mellan lag A och lag B. Flera spelföretag erbjuder odds på matchen. Nu sätts oddsen baserat på att lag A borde vinna matchen, men spelare i lag A kommer medvetet bidra till att laget förlorar. Aktörer som är med på upplägget satsar sina pengar på att lag A kommer att förlora, vilket är det högre oddset. Lag A förlorar matchen och vinst betalas ut till aktören, som nu har tvättat den satsade spelsumman samtidigt som pengarna ökat i värde.

2. I det andra exemplet kan kriminella nätverk vara involverade i upplägget för penningtvätt via matchfixning genom att bistå, exempelvis, fotbollsklubbar med ekonomiska medel. Duktiga spelare rekryteras och erbjuds svarta löner, stora engångsbelopp och bonusar. Klubben har sedan goda möjligheter att styra matcherna i vinster och förluster, antal mål osv. Kriminella aktörer kan spela på denna kunskap och erhålla vinster från bettingbolagen. Vinsterna utbetalas och penningtvätten är fullbordad.

Från

bettingsajter.se