Detta är ett annonssamarbete

Svårt läge på Gotlands bostadsmarknad – men nya lösningar underlättar

24 maj 2022 13:50

Gotland är en attraktiv plats att leva på, vilket också skapar ett tufft läge på bostadsmarknaden. Länsstyrelsen varnar för att underskottet på bostäder kan ge flera negativa konsekvenser. Men samtidigt kommer nya sätt att få tag i en ledig bostad.

 

Att hitta boende på Gotland är idag en utmaning för många. Länsstyrelsen i Gotlands Län vittnar om att tillgången på bostäder inte matchar den höga efterfrågan, något som skapar obalans på marknaden. Priserna drivs upp vilket slår särskilt hårt mot hushåll med mindre resurser.

 

Nya sätt att hitta bostäder

Det tuffa läget på bostadsmarknaden har dock också öppnat upp för nya lösningar och idéer. När det inte hjälper att ställa sig i en bostadskö för att snabbt få tag i en lägenhet, och det är för dyrt att köpa, går det att vända sig till andra håll. Genom söktjänster på nätet kan bostadssökande nämligen få tag i andrahandsuthyrning för lediga bostäder på Gotland, såväl hyresrätter som bostadsrätter.

 

Andrahandskontrakt är ett alternativ som allt fler vänder sig till, något som bekräftas av bland annat det stora antalet grupper på Facebook för bostadssökande i olika områden, där tusentals medlemmar letar efter någonstans att bo.

Fortsatt tufft trots byggande

Många hittar därmed idag sitt nya hem via nätet när bostadsköer inte ger resultat och priserna är för dyra. Region Gotland jobbar intensivt för att bygga fler bostäder, men trots det förväntas en fortsatt försämring på bostadsmarknaden med underskott.

 

Något som riskerar att ge negativa följder inte bara för privatpersoner som söker hem, utan också offentlig förvaltning och företag som behöver rekrytera. Det kan i sin tur påverka Gotlands möjlighet till utveckling både vad gäller tillväxt och välfärd, varnar landshövding Anders Flanking i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.

 

Eliminera risker med andrahandsuthyrning

Som bostadssökande gäller det att vara observant på vilken tjänst och vilken hemsida man använder för att hitta ett andrahandskontrakt. Risken finns att bli lurad av personer som kräver hög deposition i förhand och i värsta fall inte ens har den utlovade bostaden att hyra ut. Samtidigt kan även uthyraren hamna i en svår situation om hyresgästen visar sig vara oskötsam. Antingen genom att inte betala hyran, eller genom att förstöra skicket på bostaden.

 

Olika bostadsportaler på nätet har hittat lösningar för att undvika sådana negativa situationer. Bland annat har bostadsportalen Homii gjort så att användarna av tjänsten behöver visa sitt namn och ansikte på bild när man hyr eller hyr ut i andrahand. Dessutom kan man som inloggad se ifall man har vänner som känner en viss användare.

Hyresavtalet viktigt för båda parter

Det finns en del viktiga saker att tänka på när man hyr en andrahandsbostad, till exempel hyresavtalet, inventarieförteckningen och bostadens skick. Hyresavtalet är viktigt för båda parter och bör upprättas innan nycklarna överlämnas. I avtalet ska det framgå, bland annat, hur lång uppsägningstid som gäller, till exempel en månad eller tre månader.

 

Månadshyra eller deposition bör aldrig betalas i förskott innan kontraktet är undertecknat av båda parter. Den som söker bostad bör inte heller skriva på ett hyreskontrakt utan att ha sett lägenheten eller huset – det finns personer som utger sig för att vara någon annan och säger sig ha en bostad som i verkligheten inte finns eller som tillhör någon annan. Dessutom är det bra att kolla bostadens skick ordentligt.

 

Inventering av vad som ingår i hyran

Inventarieförteckningen är en förteckning över allt som ingår i månadshyran och skicket på detta. Det är viktigt att inventera möbler, köksutrustning och andra föremål som finns i hemmet. Detta för att undvika senare tvister om vad som tillhör vem. Bostadens skick bör antecknas i kontraktet, så att det kan användas som bevis om det uppstår oenighet om skador som orsakats av hyresgästen.

 

Om något saknas eller är skadat när hyresgästen flyttar in bör det noteras så att rätt person hålls ansvarig vid utflyttning. Det är också viktigt att komma överens om vad som gäller för upphängning av tavlor och dylikt på väggarna – behöver hyresgästen spackla för hål vid utflyttning?

 

I kontraktet bör det också anges hur man ska hantera skador som orsakats av hyresgästen. Täcker depositionen kostnaden för reparationer eller ska hyresgästen debiteras separat? Det är viktigt att komma överens om detta innan kontraktet undertecknas.

Tips för att använda söktjänster på nätet

Det finns några saker att tänka på vid användande av söktjänster på nätet för att hitta lediga bostäder. En aspekt är skälig hyra, då det inte är rimligt att betala hur hög månadshyra som helst, oavsett hur gärna man vill ha en bostad. Det är också en bra idé att ställa in en notis för att få ett meddelande så snart nya fastigheter som matchar ens kriterier läggs till på webbplatsen. På så sätt blir man en av de första som får reda på dem.

 

Ett annat viktigt tips är att läsa eventuella referenser och recensioner innan kontakt med hyresvärden för att undvika obehagliga överraskningar. Det är också värt att kolla in hyresmarknaden i det område på Gotland som du är intresserad av, för att få en uppfattning om vad som finns och vilka priser som är typiska.

Från

homii.se