Detta är ett annonssamarbete

Vad innebär det med att äga ett kreditkort?

8 mars 2022 14:52

Många känner att det är betryggande med att ha tillgång till ett kreditkort, som man kan använda sig vid eventuella plötsliga utgifter. Eller att man önskar höja värdet på sitt hem med en renovering eller kanske betala en billig resa innan erbjudandet försvinner.

Med ett kreditkort får du tillgång till en specifik summa pengar, som du kan använda dig av både på internet och i olika butiker. Efter hand som du använder dig av det, kommer du att få hem en faktura i slutet på månaden, som visar detaljer på dina köp och lägsta belopp för dig att betala.

Man kan sedan välja mellan delbetalning eller att betala in hela beloppet. Med merparten kreditkort kommer det endast att tilläggas en ränta på pengarna, då man väljer delbetalning. Om man istället väljer att betala hela beloppet direkt, så har man alltså stor chans att slippa räntan.

Att tänka på med kreditkort

När du söker efter ett kreditkort, så fokusera på vad som är viktigt för dig. Hur ofta tror du att du kommer ha nytta av det och på vilket sätt. Man bör tänka på att inte använda sig av sitt kreditkort om man inte absolut behöver det. Att det ska utgöra hjälp vid exempelvis renovering i hemmet eller av bilen, eller andra viktiga detaljer.

När fakturan kommer så tillkommer ränta och andra kostnader, och om man inte kan betala tillbaka på kort tid så kan dessa kostnader göra att skulderna på kreditkortet tar längre tid att betala av. Med merparten kreditkort kan man undvika räntan om man betalar in hela skulden direkt, men det kanske inte alltid är så lätt.

Kontrollera även om det tillkommer årsavgifter på kreditkortet och hur höga de är. Beroende på hur du kommer använda dig av kreditkortet, så kan det vara värt det. Huvudsaken är att du är införstådd med alla detaljer och överväger fördelarna för dig.

Skillnad mellan betal- och bankkort

När du betalar något med ett bankkort, så kommer pengarna att dras direkt från ditt bankkonto efter att kortet har använts i en butik. Efter att man har använt sig av ett betalkort, så dras inte pengar direkt från sitt bankkonto. Istället kommer det att sändas hem en faktura, vanligen slutet på månaden. Sen får man betala de köp man har gjort under en månad.

Kreditkort kan fungera ungefär som betalkort. Däremot kan man med kreditkort välja mellan att delbetala eller betala hela summan direkt. Dessutom har man tillgång till ett specifikt belopp i form av kredit. Så att säga lånade pengar, som finns nära till hands när dessa kan behövas. Med kreditkort kan det även finnas förmåner som reseförsäkring, vilket kan vara till en fördel om man reser mycket.

Från

kredity.se