- På Gotland produceras produkter och odlas mat i världsklass! Det är naturligt för oss att låta detta ha en självklar plats på ICA Maxi. Vi har en skyldighet att köpa från ön, säger Paul ”Dino” Larsson, så har det varit sen jag tog över min första butik i Roma!

- Vi måste också tillsammans se vad som händer runt omkring oss i världen med klimatförändringar och en ökande befolkning, det är globala utmaningar och vi behöver agera lokalt på dessa, säger Moa Lilja, VD och handlare, ICA Maxi Visby och fortsätter, vi har alltid varit en stor inköpare från lokala företag och producenter, nu tittar vi på fler möjligheter att utvecklas tillsammans där vårt senaste samarbete med Labans Kvarn är ett exempel.

ICA Maxi Visby gick från att köpa mjöl från fastlandet till Labans Kvarn, uppskattningsvis cirka 60 ton om året, men redan efter 6 månader har Labans prognos överskridits.

Artikelbild

- Det är ett samarbete som gett ringar på vattnet säger David Enequist, chef för bageriet på ICA Maxi Visby, det är många som är nyfikna på vad vi gjort och om det finns möjligheter att göra ytterligare samarbeten, ett litet exempel är att vi nu skapat ett morots bröd med Widegrens Gård!En av många symboler för gotländska råvaror har under många år varit Stenhuse Gård.

- Förr i tiden var det inte ens något alternativ till att barnen skulle ta över gården. Jag hade andra möjligheter och tänkte fler än en gång att jag skulle göra något annat, men jag ville ge det en chans. Men jag valde att göra det annorlunda, säger Tomas Stenhuse.

Sedan tidigt 90-tal har Stenhuse Gård fokuserat på att odla sparris, jordgubbar, ramslök och hallon. När ICA Maxi Visby väl öppnade för tolv år sedan var Stenhuse Gård etablerad och kunde snabbt möta ICA Maxis efterfrågan.

Artikelbild

- Ja, vi har jobbat tillsammans sedan de slog upp portarna. De vet hur viktigt det är med lokala odlare. De bryr sig inte bara om pengarna. Centralt köper ICA in massa italiensk sparris för inga pengar alls. Svenska odlare får ingen plats, och vi kan inte slå det priset. För många inköpare handlar det inte om vad kunden vill ha, utan om hur man ska tjäna mest pengar, säger Tomas.

Varje år köper ICA Maxi Visby mellan 50 000 och 70 000 liter jordgubbar och tonvis med sparris av Stenhuse Gård. Mycket på grund av att det är råvaror av högsta kvalitet, men även för att Maximal Gemenskap handlar om att värna om det lokala.

- Gotländska företag och producenter har alltid varit och kommer såklart även framåt fortsätta vara en självklar del av vårt erbjudande, förutom produkter av högsta klass är det också vägen fram för ett hållbarare samhälle, avslutar Moa Lilja