Pye tar det med ro

Efter mer än 30 år på sin plats utanför Västertorpsbadet i Stockholm har Pye Engströms skulptur med bland andra Mao Zedong blivit starkt ifrågasatt.

13 augusti 2010 04:00

Det ska inte gå någon förbi att det är en av världshistoriens värsta massmördare som barnen klänger på, tycker kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) som kräver att en skylt ska sättas upp som berättar om personerna som avbildas.
Skulpturen "Efter badet" innehåller förutom Mao Zedong även Elise Ottesen-Jensen, Paolo Freire, Sara Lidman, Angela Davis, Georg Borgström och Pablo Neruda.

Det är Mao Zedong som väckt Madeleine Sjöstedts ilska.
- Jag tycker det är konstigt att vi har en staty av en massmördare, säger hon till DN och begär att Stockholms Konst (som ansvarar för stadens skulpturer) förklarar varför staden har den här sortens utsmyckning.
Hemma i Rute tar Pye Engström uppståndelsen med ro.

- När jag gjorde skulpturen 1970 till 1974 var Mao en populär figur. Vi visste inte då vad vi vet i dag, säger hon.
När skulpturen gjordes var Mao Zedong ett aktat namn, hyllad för att ha varit med och bildat folkrepubliken Kina och tagit ett folk ur fattigdom.
Senare har eftermälet förmörkats, eftersom arbetet med att omdana Kina kostade mängder av människoliv. I boken "Mao - the unknown story" framställer Jung Chang och Jon Halliday Mao som en av världens värsta massmördare, som lät miljontals kineser dö av avsiktlig utsvältning, masstortyr och avrättningar. Pye Engström tycker det är okej att sätta upp en förklarande skylt, men då ska den inte bara berätta om Mao utan om alla som avbildats.
Pye Engström tycker det är konstigt att någon först nu blir förargad, när skulpturen stått på sin plats i över 30 år.
- Det verkar lite fånigt, men det är väl något politiskt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter