Stödkonsert för hemlösa

19 oktober 2007 04:00
På lördag ordnas en stödkonsert i Visborgskyrkan till förmån för hemlösa. Initiativet kom från organisationen KRIS, kriminellas revansch i samhället, som nu tillsammans med Visby domkyrkoförsamling, Vägen-hela människan och Röda korset ordnar en eftermiddag för musik och umgänge. Sju gotländska musiker och grupper underhåller ideellt.
- Det blir en kväll med god musik med gotlands artistelit. Vi hoppas på att en bred allmänhet kommer, men även företrädare för kommunen, säger Jonas Johnsson som är präst i distriktet.
Stödkonserten ordnas för att hålla frågan om de hemlösas villkor vid liv.
- Problemet är inte löst i och med att Birkagården finns. Helst skulle vi ju vilja att Birkagården inte behövdes, säger Per Lindqvist som är ordförande i Röda korsets krets i Visby.
- Vi vill att kommunen tar hand om de hemlösa genom att skaffa ett boende till dem. Många lever i ett starkt missbruk och har svårt att klara ett eget boende och blir utkastade och hänvisas till tillfälliga natthärbärgen, säger Tommy Wissing som förestår Birkagården.

Arrangörerna bakom stödkonserten är alla med och jobbar för Birkagården, boendet i Visby som tar emot hemlösa och missbrukare. Varje natt bor mellan 5-10 personer där. Hur många hemlösa det finns på Gotland är svårt att uppskatta, anser arrangörerna. Många ordnar boenden hos vänner eller bekanta, andra bor kvar hemma hos föräldrar. Vid Birkagården inryms även dagverksamheten Ekorren och dit kommer ett 50-tal personer varje dag.
- Många av dem är utan bostad berättar, Carl-Runo Löf, som är diakon och föreståndare för Ekorren.
Men mörkertalet kan vara stort på Gotland och beror även på hur man definierar en hemlös. Bostadslösa eller personer som är i riskzonen finns inte bara i stan, många finns också på landet.
- Det kan variera men vi tror att det handlar om en volym på 200 personer som är hemlösa eller befinner sig i riskzonen, säger Per Lindqvist.
Ett problem är att få hemlösa kvinnor söker hjälp och bostad genom Birkagården.
- Av personerna som kommer till oss är 90 procent män, säger Tommy Wissing.
Att ta reda på vad det här beror på är ett viktigt område framöver. En modell kan vara att titta på hur arbetet med kvinnohus i andra kommuner fungerar, enligt arrangörerna.
Det kostar inget att gå på konserten och eventuella vinster från kafét går till Birkagården.
Bo Albertz, Gunnar Järeld,
Bacci Bröder, Anders Schilling,
Saxon Four, Evert Jansson,
Janne Ström,
Byggnads PRO-kör
Konferencier:
Jonas Johnsson
Så jobbar vi med nyheter
Magdalena Olsson