Tryffel - det svarta guldet från jorden

Den gotländska marken är perfekt för delikatessen

8 november 2007 00:05
Tryffel är exklusivt, nästan som kaviar. Lyxig delikatess på innekrogar och dessutom något som är på väg att bli en etablerad exportvara just från Gotland.

 

Tryffel letar man fram, den växer naturligt på ett fåtal ställen i världen.

 

Den ädlaste så kallade svarta tryffeln finns bara i Frankrike och Italien. Här i Sverige är det den svarta så kallade Bourgognetryffeln det handlar om. Den finns på Öland - och på Gotland, där Ragnar Olofsson är en av "tryffelletarna". Han föder upp och tränar särskilda tryffelhundar också. Sådana krävs för att tryffeln ska hittas.

 

- Svamparna passar mycket bra till fet mat som t.ex. smör och grädde, berättar Ragnar.

 

Tryffeln växer på rötterna av träd och hjälper till att ge näring åt dem.

 

Trivs utmärkt på Gotland
De växer 5-50 cm ner i marken. Svamparna har funnits där i ungefär 2000 år. För att svamparna ska kunna klara av att växa måste marken ha ett pH-värde på ca 7,5. Eftersom kalkhalt är så hög som den är trivs tryffelsvampen väldigt bra i gotländska marker. De första tryffelsvamparna hittades på Gotland för tio år sedan. När svamparna är tillräckligt mogna för att skördas, ger de ifrån sig en speciell lukt och för att vi ska kunna upptäcka tryffelsvamparnas gömställen, tar man hjälp av tryffelhundar som kan nosa sig till dem.

 

Man kan även få hjälp av de så kallade tryffelsvinen. De har likt hundarna ett känsligt doftsinne och kan känna lukten från en svamp som växer flera meter under marken. Problemet som kan uppstå är att tryffelsvinen också ser svamparna som en delikatess och man får se upp så att tryffelsvinen inte hinner äta upp dem först. Kilopriset kan variera stort beroende på vart man köper dem. Grossistpriset är ca 5000 kr/kg. På marknaden kan de kosta 10000 kr/kg.

 

Eftersom tryffel är väldigt smakrikt används det oftast som en krydda. Den används i t.ex. omelett, gräddsås och smör. Vad man ska komma ihåg är att svamparna är mycket känsliga när det gäller värme och att de inte får utsättas för högre temperaturer än 80 grader.

 

SÄLJER TRYFFEL:

 

 

Gotlandstryffel AB

 

http://www.gotlandstryffel.se

 

 

Risungs gård

 

http://www.risungsgard.com

 

 

Östergarn Tryffel, Olof Thomsson

 

oloft@gotland.com eller 070-6652584 eller 0498-52584

 

 

 

SÄLJER TRYFFELPRODUKTER

 

 

Ejmunds gård (tryffelsmör)

 

http://www.ejmunds.se

 

 

 

Stafva gård (tryffelost och tryffelhonung)

 

http://www.stafva.se
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa