Pugh, Loffe och Jojje rockar igen

23 november 2007 04:00
Det är 38 år sedan de skrev rockhistoria med plattan "Ja dä ä dä". Pugh var först med att ge ut en rock´n´roll-platta på svenska och när alla vant sig vid det "nya rock-språket" blev det succé och han banade vägen för en helt ny generation - inte minst proggen.
En del av den framgången måste naturligtvis tillskrivas Jojje Wadenius och Loffe Carlsson som trakterade gitarrer och trummor på de två första plattorna.

*
Och nu står de åter i en studio tillsammans - inte med den fruktade demonproducenten Anders Burman bakom spakarna - men väl med Martin Axén från The Ark och Micke Lyander som producerar och rattar in ljudet i Sandkviestudions analoga bandare i Visby hamn.
Även om Jojje klart deklarerar att han tänker fortsätta spela gitarr så länge han kan har Pugh Rogefeldt börjat fundera på om det också finns annat än rock´n´roll här i livet.
Detta kan alltså vara sista gången han står i en studio, och vad passar väl bättre än att göra det med samma gäng som i Metronome-studion 1969.

*
Det var sommaren 2006 som Pugh, Jojje och Loffe tillsammans med basisten och gitarristen Ulf Janson, gav sig ut på vägarna för sin första gemensamma turné.
Sommarturnén blev inte så lång, men den återupptogs sommaren 2007. En tanke hade fötts och under hösten skrev Pugh en tjugotal låtar med den här nya sättningen i tankarna.
Tio-tolv av de här låtarna kommer att finnas med på nya plattan och Loffe Carlsson är lyrisk.
-Det är jäkla balla låtar - ett par av dem är riktiga höjdare! förklarar han.

*
Den i det här sammanhanget unge producenten, Martin Axén, är lika lyrisk.
-Jag hoppas kunna locka fram det unika som de här herrarna äger tillsammans, säger han.
-Det blir ingen retro-platta, materialet är helt nytt, så det blir en direkt fortsättning på Pughs musikaliska karriär som alla han fans kommer att känna igen, säger Martin Axén.
För Martin Axén är detta lite av en drömgrej, han har nämligen bra koll på Pughs tidigare produktion som också fungerat som inspirationskälla i The Ark. Och så gillar han studion och att spela in här på Pughs hemmaplan.

*
-Det är perfekt med Martin som producent. Han har koll på det mesta inom branschen, inte minst det kommersiella, och kan hålla ihop projektet. Vi behöver någon som kan utnyttja oss äldre musiker, säger Pugh Rogefeldt.
-Vi är ju ganska olika även om vi vill samma sak, förtydligar Loffe Carlsson.
-Och så är det ganska sällan man spelar rock nu för tiden, säger Jojje Wadenius som numera har basen i Oslo och jobbar mycket med musik för barn.
-Men blir det fler plattor kommer jag gärna tillbaka hit till Gotland och rockar loss, säger han.
Basisten i gänget, Ulf Janson, var med en sväng redan under Grymlingstiden och de två senaste sommarturnéerna med Pugh, Jojje och Loffe har han spelat bas. Han var dock bara fyra år gammal när "Ja dä ä dä" plockades upp på skivhandlardiskarna.
-Det vi gör nu låter helt kanon, kul att få vara med, säger Ulf Janson.

*
Samtidigt som Pugh spelar in sina nya låtar gör dokumentärfilmaren Per Mercic en film om musikern och personen Pugh Rogefeldt.
Tanken är att sälja in filmen till någon av tevekanalerna och kanske kommer den att sändas i samma veva som nya plattan kommer ut.
Plattan kommer troligen att släppas under våren på Warner och kommer att innehålla tio-tolv låtar.
Om detta blir Pugh Rogefeldt sista platta återstår ännu att se. En ny skivframgång kan innebära nya livespelningar och en nytändning för Pugh.
Både Jojje Wadenius och Loffe Carlsson ser den möjligheten.Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa