Fånga en fladdermus vid Hoburgens strand

Fladdermöss finns ofta i närheten utan att du märker det. Sent på kvällen den 22 maj har du möjlighet att både se och höra flera av våra svenska fladdermusarter vid Hoburgen tillsammans med länsstyrelsens fladdermusexpert.

23 april 2009 00:15
Det finns 18 olika fladdermusarter i Sverige och 14 av dessa har setts på Gotland. Många flyttar söderut under vintern och i maj kommer de tillbaka och stannar till vid Hoburgen på sin färd norrut.
- Det är ganska spännande. Det kan dyka upp nästan vilken fladdermusart som helst, säger Oskar Kullingsjö på länsstyrelsen.
Inga långflygare
De är inga långflygare och de som inte övervintrar här, i hus eller hålor, brukar inte flytta längre än till Tyskland eller Polen.
- Det viktigaste är att de hittar en plats där temperaturen ligger jämnt på några plusgrader. De kan till och med flytta norrut för att hitta en lämplig håla.
Spaning på Hoburgen
Den som vill följa med på fladdermusjakt ska bege sig till Bottarvegården klockan 21.30 den 22 maj. Efter en stunds samling och information beger sig hela gruppen till Hoburgen.
Ohörbart jaktläte
Med hjälp av en detektor kan man höra fladdermössen när de jagar och även artbestämma dem. Utan detektor är deras orienteringsljud ohörbart för människor. Däremot kan man ibland uppfatta deras sociala läten, ett väldigt högt ljud.
Vill man leta efter fladdermöss andra tider på året är slutet av juli-början av augusti bra. När honorna har fått ungar kan det bli väldigt många individer på samma ställe. Störst chans att stöta på dem är i gårdsmiljöer och i större ängen med ihåliga träd och gärna i närheten av vatten. Fide och Grötlingbo prästängen är två platser där det finns gott om fladdermöss.

Mer om fladdermöss kan du lära dig på webben: naturvardsverket.se, fladdermus.net, bat-protector.se och eurobats.org.
Så jobbar vi med nyheter