I dag väntas Prins Poff dimpa ner på Lyckåker

I går förmiddag landade plötsligt ett rymdskepp på Tjelvarskolan i Visby. Det kom från en annan galax, 250 ljusår från Jorden. Besättningen såg ut precis som vi fast med lite underligare kläder.

2 december 2009 04:00
 Rymdskeppet styrde mot vår planet och närmare bestämt till Gotland i jakten på oljud. Ja, det är faktiskt så att det här rymdskeppet rycker ut i svarta rymden för att bekämpa oljudet.
Så berättade de i alla fall, Kapten Tone, Ljudo och prins Poff, för barnen i klasserna 1-3.

Är det då så att barnen på Tjelvarskolan för extra mycket oljud? Nej, när besättningen mötte barnen var det mycket tyst, så tyst att de blev förvånade. Kanske var det något fel på ljudlarmet, var det falskt ljudalarm?
- Är det här Sjäälv... Självarskolan? frågade prins Poff.
- Nej, Tjelvarskolan, rättade barnen.
Hur som helst så tyckte rymdvarelserna att det var trevligt att träffa barnen och när de hade fått klart för sig var de egentligen hade landat, så passade de på att utbilda barnen i hur ljud och hur örat fungerar.
I dag är Tjelvareleverna riktiga ljudhjältar som vet det mesta om ljud - både stora och små ljud. Vad man ska akta sig för och varför man inte ska skrika i närheten av någons öra.

Ett steg i utbildningen var att bli "De små ljudens stora mästare" och det klarar inte vem som helst. Nej, här gäller det att vara mycket tyst för att kunna uppleva de små, pyttesmå ljuden som kan ätas upp av större ljud. Prasslet av tyg, en bris genom grässtråna, en vattendroppe, en mus som nyser eller en fluga som gäspar. Barnen fick låna saker och göra egna små ljud som sedan sögs upp av en ljuddammsugare.
Dagen blev en enda lång utbildning för barnen som vandrade runt till olika stationer där de fick veta och göra spännande saker.
Rymdvarelserna tyckte att dagen på Tjelvar var så trevlig att de kommer att besöka ytterligare en skola i dag och allt tyder på att det blir Lyckåkerskolan i Visby. Så var beredda, elever på Lyckåker!
Ammot - Artister och musiker mot tinnitus - är en ideell förening som presenterar Ljudhjältarna, ett kultur- och hälsoprojekt om hörsel och ljud för årskurs 1-3.
På ett lekfullt sätt vill ljudhjältarna sprida kunskap och nya tankar kring vår alltmer komplexa ljudvärld. Det är en musikteaterföreställning med tillhörande workshop där eleverna får genomgå Ljudhjälteakademiens inträdesprov som består av fyra stationer.
Syftet är att stärka elevernas och lärarnas förmåga att påverka sin ljudmiljö och bli medvetna ljudkonsumenter för att vända trenden att allt fler får hörselskador.
Kapten Tone - Maria Blom Cocke, sångerska, låtskrivare, har gjort musiken tillsammans med Tomas Hirdman och är även projektledare för Ammot.
Prins Poff - Tomas Hirdman, barnmusikkompositör som skriver för bland annat svt:s Bollibompa.
Ljudo - Robert Cronsioe - musiker som spelat med Cardigans och Thåström.
Ljudit - Hanna Melanton Appelfeldt står även för regi text och är producent tillsammans med Pia Ringstrand.
Brus - Daniel Rossetti som också är scenmästare.
Så jobbar vi med nyheter
Ulf Glimfalk