Jul- show med ABA

5 december 2009 04:00
Gumbalde bjuder in till julbord med julshow, en satsning som lockde till fullsatt premiär på fredagskvällen. Hubbes bjuder upp till dans, stora salen är stämningsfullt smyckad och på scenen står skönsjungande ABA.
ABA, det är arbetsnamnet som står för Annika, Bittis och Annelie, tre musikaliskt välkända gotländskor.
- Vi är kvinnor mitt i livet och mammor, och nu vågar vi göra det vi vill tillsammans, säger Annika Fehling, Birgitta "Bittis" Jakobsson och Annelie Roswall. Så lugnt, självklart och underbart tänker jag som får förmånen att möta trion innan premiären.

Här är tre kvinnor i sina bästa år som, med fötterna på jorden och huvudet bland stjärnorna, har landat i kropp och själ och som utan förhävning bjuder på sig själva och sin musikalitet.
- Vi har roligt tillsammans och vi älskar julen. Den är både mörker och ljus, värme och tid att vara med sig själv och umgås med varandra, säger Annelie Roswall och sammanfattar julens budskap..
Deras samarbete som ABA började för precis ett år sedan. Det musikaliska mötet gav mersmak och ledde till en första julshow som gick för utsålt hus på Joda i Visby.

Där, med två spelningar den sista helgen innan julafton, avslutar trion årets julshow. Den har de då bjudit publiken på vid Gumbalde både denna och nästkommande helg.
- Det är nu eller aldrig. Vår tid är nu och vad som väntar sedan vet ingen. Vårt koncept är att göra musik som vi själva tycker om och som vi förhoppningsvis också kan glädja andra med, säger Bittis.
I årets julshow bjuder ABA på mycket eget material. Fredagspremiären firades dessutom med släpp av Hembränt i jultid, en egen produktion med både egna och andras låtar.
Med tre röster, två gitarrer, ett dragspel, en mandolin, ett dragspel och rytmsektion skapas stämning som räcker både före och efter jul.
- Vi har gjort en egen jullåt, men showen och skivan rymmer mer än bara jullåtar. Jul för oss är stämningen, inte bara en massa julsånger. Men visst, vi har en hel del julgodis på repertoaren, berättar Annika.

Som entré i puben bjuder ABA på en musikalisk aperitif i vitt. En trappa upp väntar julbordets fröjder.
Fonden är magnifik med ljusspel och upplyst kyrktorn. Rekvisitan på scenen är röd med både tomteluva och luciakrona.
När showen drar igång står det klart att här drar Annika, Bittis och Annelie ur mesta av det bästa som de har att ge.
Det är mer än bara advent och jul med tillbehör. Det är år och livet självt som speglas i text och musik.
- Även om snön inte faller, och tomten inte kom, så är det ändå jul hos mig, sjunger ABA.

Att uttrycka sig så, och förmedla det på detta sätt så att även andra kan förstå och känna styrkan i att vara sig själv, är möjligt först med röster mogna som ABA.
Någon som undrar vad Gumbaldekocken på gårdskrogen lockar med som specialiteter bland julbordets sedvanliga läckerheter?
- Rullströmming med körvel och parmesan, lammpaté med sviskon och exotisk lax med ingefära och lime, avslöjar Joachim Larsson
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa