Pavel är tillbaka!

Pavel är åtta år gammal - och grön.
Pavel är av blandras, ganska hundlik och han beskrivs av sin skapare att ha en mängd egenskaper - han är snäll och elak på en och samma gång, han är oftast glad men ganska ensam.

26 mars 2010 04:00

Från och med vernissagen i kväll till och med 17 april träffas Pavel och hans vänner på Gocart Gallery på Wallers plats och vid vernissagen också hans skapare Armin Scholler.

Pavel skapades av konstnären Armin Scholler för åtta år sedan i samband med en utställning i Halmstad.
Han har sedan återkommit vid flera tillfällen, bland annat i Linköping och på ett galleri i konstnärens uppväxtstad Nürnberg, och eftersom Armin Scholler sedan några år flyttat till Gotland för arbetet som turnéproducent på Riksutställningar i Visby, så återuppstår Pavel i Visby efter en paus på tre år.
Pavel kanske kan ses som konstnärens alter ego, ett sätt att se sig själv och att föra ett samtal med sig själv och andra, men om detta är Armin Scholler ganska förtegen.

Torrsprickor
Mitt i utställningslokalen står en grön hundlik varelse - skulpterad i ett enda stycke av en gammal vindfälld poppel där torrsprickorna framträder tydligt - Pavel.
Han beskådar sig själv i den monumentala målningen "I dag är det himmel blå" och det är upp till publiken att ta del av det samtalet. Kanske handlar det bara om väder och vind, kanske har samtalet en mycket djupare innebörd?
På väggen mitt emot sitter en av Pavels vänner på en kvist, en djupblå fågelliknande varelse. Armin avslöjar att heter Kalim och egentligen bor i Berlin där han gillar att retas och jävlas med andra fåglar.

Drömsekvenser
Övriga bilder i den här utställningen är tusch- och kolteckningar och allehanda målningar som berättar en mängd olika historier och konstnärens egna drömmar. En del handlar om Pavel och hans vänner, Kalim återkommer ofta liksom snigeln Henrietta.
Detta är Armin Scholler egen lekplats, hans sätt att på ett avslappnat och mycket humoristiskt sätt möta både verkligheten och sina drömmar. Här samsas teckningar från uppväxtens Nürnberg med drömsekvenser av både det ljuva och mardrömslika slaget.

Meditativ stämning
Översatt från samiskan heter den nordligt belägna sjön "Sig-själv-sjön" och alla de blå nyanserna i målningen samsas i det inre rummet i galleriet tillsammans med en ljudinstallation. Gotländska lamm som bräker i skymningen och den blå fjällsjön skapar en meditativ stämning och det är också konstnärens intentioner.
"Pavel är tillbaka" och platsen är Gocart Gallery till och med 17 april.

Så jobbar vi med nyheter