Nationaldag med minnesgudstjänst för polska offer

4 maj 2010 04:00
Svensk-Polska föreningen högtidlighöll minnet av de omkomna i flygolyckan under en stämningsfull gudstjänst i katolska kyrkan i Visby i går kväll, på Polens nationaldag.
- Det var ett självklart val för oss efter det fruktansvärda som hänt, säger Maciej Onoszko, ordförande i Svensk-Polska föreningen på Gotland.

Med ljuständning, sång och bön uppmärksammade de samlade i katolska kyrkan de omkomna i flygolyckan den 10 april. Närmare 100 polacker var med i flygplanet som var på väg från Warszawa till ryska Smolensk. Där skulle de närvara under en ceremoni som hölls för att uppmärksamma att det gått 70 år sedan massakern, då Stalin gav order om avrättning av över 20 000 polska officerare.
I närbelägna Katyn, väster om Smolensk, avrättades många tusen officerare. Att flygplanet i stort sett störtade på samma plats har berört många, enligt Katharina Malachowska, i Svensk-Polska föreningen.
- Det är minst sagt en märklig händelse när en dubbel tragedi inträffar - på samma plats. På planet fanns inte bara presidentparet, utan också efterlevande efter massakern i Katyn, barn och barn-barn till de mördade. Alla var på väg dit för att hedra offren, säger hon.
Lech Kaczynski var en kontroversiell president, men enligt Maciej Onoszko jobbade han under sina år vid makten för att Ryssland skulle ta ansvaret för avrättningarna av officerarna i samband med andra världskriget, vilket de slutligen gjorde.
Efter det tragiska som hänt tror nu Maciej Onoszko på en ljusare framtid för Polen.
- Jag tror det kan komma något positivt ur det onda. Vi ser redan att man diskuterar mer sakfrågor än personfrågor, man är mer mån om varandra, säger Maciej Onoszko
I kondoleansboken, som har varit placerad i entrén på Rådhuset, har bland annat många av ledamöterna i fullmäktige beklagat det inträffade. Boken kommer att skickas till Polens ambassad i Stockholm.


Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa