Bokbyggande konstnärer på Langska huset

Con-text är en ny utställning som öppnas denna lördag på Langska huset vid Kopparsvik i Visby.

9 oktober 2010 04:00


Temat är konst i bokform, konstverk i form av en bok och bokliknande objekt.
"Artists book" är begreppet som 25 konstnärer från de nordiska länderna samlas kring i utställningen.
- Artists book är en konstform som på svenska kan kallas "bokkonst" förklarar Marianne Laimer från Viklau som är en av utställarna.
Hon är konstnär och grafiker men jobbar mycket med digitala bilder. Gärna bygger hon böcker som konstverk.
Con-text är en vandringsutställning efter en idé från Hanne Matthiesen i Danmark. Utställningen, som är producerad i samarbete med föreningen Norden, hade premiär i Silkeborg i fjol för att vandra vidare runt i Norden..

En artists book är handgjord och kan ha olika skepnad. Formatet kan vara som en bok, en låda, en väska, en rulle eller gestaltas i form av skulptur.
På Langska huset visar utställarna personliga och variationsrika exempel på bokbyggandets konst. Materialet är ofta papper med någon form av skrift och eller bilder med verk som ryms i små resväskor
Artists book bygger på boken som idé men med ett konstärligt bokskapande och en annorlunda presentation än den gängse modellen.
- Det kan exempelvis vara i form av pop-ups eller collage, förklarar Marianne Laimer som själv föredrar att göra böcker som går att öppna, fälla ihop och ställa i en bokhylla.

Konst i bokform spänner över ett brett register mellan ytterligheter med å ena sidan den traditionella och fint inbundna boken och å den andra boken som skulptur. Allt där emellan tycks kunna betecknas som en artists book.
En utställningstanke är att besökarna ska bläddra i de utställda böckerna utan att de förstörs. Därför finns tunna bomullshandskar utlagda mellan objekten.
Att inspirera besökarna i bokbyggandets konst är en annan bärande utställningsidé. Därför arrangeras workshops där deltagarna får bygga böcker i konstnärlig frihet.
På Gotland är det Marianne Laimer och Hanne Matthisen som håller i utställningens workshop. Denna hålls den sista helgen i oktober på Langska huset.
Den underfundiga utställningen, som på Gotland presenteras i samarbete med länets hemslöjdsförening, visas fram till den 7 november.

Så jobbar vi med nyheter