Späckat program på Gutamålsdagen

Ett späckat program utlovas när Gutamålsgillet arrangerar den tredje upplagan av Gutamålets Dag på Wisby Strand på lördag den 30 oktober. Bland annat diskuteras hur ungdomarna räddar språket i Älvdalen, vi får se delar av David Ahlqvist-teater från Ardre och Berra Alvengren underhåller med sina visor.

26 oktober 2010 04:00
Gotländska ungdomars attityder till gutamålet redovisades nyligen i en mastersuppsats vid Uppsala universitet. Författaren medverkar på Gutamålets Dag.
Hur gör man i Älvdalen för att rädda det gamla språket där? Vad betyder generösa stipendier för att locka ungdomen? Vad kan vi lära av forskning och exempel från Dalarna? Två unga stipendiater är på besök tillsammans med representanter för Ulum Dalska, Älvdalens motsvarighet till Gutamålsgillet.

Visor på gutamål
David Ahlqvists teaterpjäs "Anton Segerbergs syndafall" gick för fulla hus i somras i Ardre bygdegård. Nu kommer tre av skådespelarna att bjuda på en rejäl dos av den underhållande pjäsen.
Berra Alvengren är ju en av öns mest folkkära underhållare. Nästan alltid med visor på gutamål och på Gutamålets egen dag bjuder han på ett pärlband av sina uppskattade visor. Han har med sig sonen Julius som ackompanjatör på piano.
Traditionellt avslöjas nästa års Almanacksdagar på Gutamålets Dag. Så också i år. Det blir över hundra nya dagar i Gutamålsgildes Allnakku 2011.

Favoriter i repris
Två julklappsfavoriter kommer att presenteras på årets Gutamålsdag - ett nytt HUX-spel och Gutamålsgildes Allnakku 2011.
Därtill bjuder man på kluriga ord, allsång och mycket annat på Gutamålets Dag, som arrangeras för alla som är intresserade av detta kulturarv.
Programmet leds som vanligt av Gutamålsgillets ordförande Tommy Wahlgren som har Bosse Carlgren och Las Jakobsson vid sin sida. Herrarna är laddade med kluriga ord att utmana publiken med, allsånger på Gutamål och kommentarer till allt som händer på scenen.
För några år sedan lanserades ett memoryspel på gutamål. Nu kommer "HUX2" med nya bilder och ord, exempelvis raubär och lummläur (smultron och mobiltelefon).
Så jobbar vi med nyheter