Visby gästas av 11-årigt geni

Den elvaåriga pianisten Adam Jonströmer framträder på Gotland Chamber Music Festival.

24 juli 2014 11:44

Adam Jonströmer kommer inte ihåg vad det var som drog honom dit, med redan när han först började gå var han framme och klinkade på pianot hemma i Mariefred. Han fick dock vänta tills han var sju år gammal innan han fick professionell träning med en lärare. Adams föräldrar ville inte att han skulle pressas in i musiken för tidigt och väntade därför med formella lektioner tills han behövde lära sig noter. Sen dess har Adam spelat i stort sätt varje dag, oftast upp till 6 timmar per dag.

– För mig är det inget problem att spela så mycket. Tiden rinner iväg när jag spelar. När jag komponerar kan det ha gått fem timmar men för mig känns det som en timme, säger Adam Jonströmer.

Han komponerar en del själv och har färdigställt fyra egna stycken. Han spelar helst klassisk musik och favoritkompositörerna är Beethoven, Bach och Brahms.

– The killer B’s! De tre gillade jag från första gången jag hörde dem. Jag gillar Bachs struktur, den har ett väldigt klart tempo. Och så gillar jag Beethovens passion när han spelar.

Själv har Adam mycket passion när han spelar. Han berättar att han kan bli ganska svettig när han spelar ett intensivt stycke och när tempot är lägre försöker han spela med passion så att publiken berörs.

– När jag lyssnar på musik rör det verkligen min själ. När jag spelar försöker jag göra samma sak hos de som lyssnar, säger Adam Jonströmer.

Förutom att beröra publiken så tycker Adam Jonströmer att det roligaste med pianospelandet är att jobba med musikstyckena tillsammans med sin mamma och hitta nya sätt att spela dem.

– Det är ett sort upptäckande. Det är väldigt roligt när vi lyckas hitta på bättre sätt att spela på.

På fredagen ska han framträda i S:t Nicolai ruin i Visby, där Gotland Chamber Music Festival anordnas. Han ska spela ett stycke av den tyske kompositören Felix Mendelssohn och erkänner att han är ganska nervös inför konserten.

– Jag är alltid nervös innan mina konserter. Men jag är laddad också! Och när jag sätter mig på pianostolen så är jag i min egen värld och bryr mig inte om hur många som tittar på.

Adam Jonströmer har placerat sig i pianotävlingar i Storbritannien, Spanien och Italien. Vinsten i tävlingen i Spanien var en egen konsert i Paris. Då ska Adam Jonströmer inför en publik på 1000 personer spela en dryg timmes solokonsert. Men trots sina framgångar siktar han inte på att jobba som pianist i framtiden.

– Jag vill spela lika bra som en professionell konsertpianist men jag vill inte vara en. Jag vill gå på Harvard eller MIT och sen bli antingen forskare eller företagsledare, säger Adam Jonströmer.

Så jobbar vi med nyheter
Mikaela Magnusson