"Fantomen på operan" tema på Wisbymaskeraden

18 augusti 2010 04:00
Musikalen "Fantomen på operan" är temat när den första Wisbymaskeraden arrangeras den 2 oktober. Det sker på Wisby Strand och medverkar gör bland andra Gotlandsmusiken och Gotlands musikalkompani.
Idén emanerar från en träff för tre år sen där arrangören Hillar Loor, verksam i it-branschen, tillsammans med några andra diskuterade vad man skulle göra för att locka folk till Gotland på hösten.
- Flera sa en hejdundrande maskerad. Jag är musikalfan så jag såg "Fantomen"-scener framför mig.

Sen blev idén liggande några år tills han tog tag i den i våras och kontaktade Wisby Strands Niklas Sjöblom som tände på alla cylindrar. Nästa steg var att gå ut på Facebook och fråga om man tyckte det hela skulle vara roligt.
- När vi nått tusen sa vi att vi kör i gång och i maj började planeringen.
Och det blir en rejäl satsning som genomförs. Kongresshallen görs om för att skapa rätt stämningar och kvällen får ett späckat program. Välkomstdelen rymmer levande vaxkabinett, rollspelare och konstinstallationer. Sen blir det buffémiddag där alla utklädda möts. Det blir konsert med Gotlands musikalkompani och Gotlandsmusiken.

Därefter kör Van Palten rock innan discjockeyn Sussie Norrby tar över. Vid midnatt kommer också en prisutdelning att ske till gästa kostym.
- Konserten kommer att pendla mellan skräck och pompöst, det blir inte bara låtar ur "Fantomen", framhåller Sofia Ahlin Schwanbom i Musikalkompaniet.
Erik Skagerfält i Gotlandsmusiken gillar hela idén.
- Jag tyckte direkt att det var en väldigt rolig idé och gillar ambitionen att ha ett mervärde för publiken.
Konstnären Edit Mag har ansvaret för det levande vaxkabinettet och bygger upp stämningar i lokalerna.
- Jag hoppas skapa törst - blödtörst.
- 800 gäster klarar vi. Får vi ihop 400 så är det jättetrevligt, menar Hillar Loor. Och som också försäkrar att man är uthålliga.
- Vi gör ett test och förhoppningen är att lägga grunden för en tradition. Vi kör nästa år igen fast då förstås med annat tema.
Maskeraden är inte begränsad till "Fantomen"-karaktärer utan den täcker överhuvudtaget in skräckområdet. Vad han själv skall klä ut sig till är hemligt. Men Hillar Loor avslöjar sig ändå, här är det "Fantomen" själv som gäller:
- Jag har låtit gjuta av halva mitt ansikte...

Så jobbar vi med nyheter