Här laddas för skräck och ångest under kulturnatten

Årets kulturnatt i Visby kommer att genomsyras av både skräck och ångest och en ytterst bidragande orsak till detta är årets stora nyhet Wisbymaskeraden. Med mörkret blir det spökvandring med Lars Kruthof och traditionsenligt blir det skräckfilm i både Nicolairuinen och på biografen Roxy. Dessförinnan har skräckkabinettet öppnat på Wisby Strand.

30 september 2010 04:00

Skräckkabinettet på Wisby Strand, som inleder Wisbymaskeraden, kommer att bli en ytterst levande skräckupplevelse. Konstskoleelever, rollspelare, konstnärer och även tre läkare från Visby lasarett kommer att ge publiken en blodig och skrämmande upplevelse.

Uppbyggda miljöer
Skräck och ångest ska spridas med ett flertal installationer och uppbyggda miljöer, från kyrkogårdar, till skolbänkar och förlossningsrum. Fantomen på Operan-temat kommer att genomsyra kvällen, redan vid entrén.
Och centralt placerad kommer publiken att möta den riktiga skräcktanten, Gea Loor 81 år, mor till initiativtagaren och arrangören Hillar Loor som producerat hela kvällen tillsammans med ett 120-tal medarbetare.

Bygger för framtiden
Just nu är det många som arbetar med konceptet Wisbymaskeraden, som är tänkt att få en fortsättning i ny kostym redan nästa år.
Produktionsledare är konstnären Anna Karlsson och till sin hjälp har hon kenceptutvecklare Edit Mag. På Konstskolan förbereds just nu det mesta av den scenografi som ska inrama de skräckfyllda upplevelserna, och de bygger för framtiden. Här samsas delar av öns konstnärer med konstskolelever.
- Man kan se det som multikonst, ett gränsöverskridande projekt där professionella konstnärer och amatörer möts, säger Hillar Loor som delar in Wisbymaskeraden i tre olika delar, det inledande skräckkabinettet och buffén, konserten i Kongresshallen med Musikalkompaniet och Gotlandsmusiken, och sist rockkonserten med Van Palten och den efterföljande dansen.

Långsiktig vision
Den långsiktiga visionen för de som arbetar med maskeraden är ett evenemang som drar 2 000 besökare, de flesta från fastlandet, och att det blir fler ställen i Visby som involveras.
- Jag tror att både vi och arrangörerna för Kultur i natten, kommer att gynnas av detta, säger Hillar Loor som säger sig fått positivt bemötande och moraliskt stöd från både kulturarrangörer och turistnäringen.

Be there or be square
Film på Gotland bjuder i år på den legendariska zombiefilmen "Night of the Living Dead" från 1968 i regi av George A Romero.
En liten grupp människor tar från olika håll sin tillflykt till ett hus på landet i Pennsylvania efter att ha attackerats av blodtörstiga varelser på jakt efter mänskliga offer. Det blir en fasansfull natt... Varma kläder och sittunderlag rekommenderas.

150 animatörer
Efter visningen fortsätter kvällen i alternativ skräckanda på Folkets bio Roxy med zombiemingel och visning av "Night of the Living Dead Reanimated, ett verk där 150 animatörers insatser bidragit till en helt animerad version av filmen - med samma ljudspår.
Kom som du är - död eller levande!


Så jobbar vi med nyheter