Trettondagsafton med krydda hos scenelever

William Shakespeares förväxlingskomedi "Trettondagsafton" har fått helt nya förutsättningar och kryddats med en hel del ny komik när Scengymnasiets elever nu satt tänderna i det klassiska stycket. Den här gången har publiken fått stor makt att regissera spelet, men det är de unga skådespelarna som gör jobbet.

8 december 2010 04:00
Idén att göra improvisationsteater av Shakespeares klassiska förväxlingskomedi "Trettondagsafton" har många poänger.
Det sätter de unga och ganska oerfarna elevernas kreativitet på prov, det skapar ett absolut behov av närvaro på scenen och det kräver nödvändig publikkontakt.
Uppsättningen på Scengymnasiet är en del av andraårselevernas kurs "Scenisk gestaltning B" och de har jobbat med stycket under sex veckor, tillsammans med sin lärare och regissör Niklas Westergren.
Den här gången också med hjälp av en gästlärare, Pauline Wolff, som undervisar i improvisationsteknik.

Vågar misslyckas
När GT besöker en av föreställningarna har publiken bestämt att Shakespeares komedi utspelas på Nordpolen bland "isbjörnar och eskimåer". Det är alltså inte geografiska eller historiska fakta, utan elevernas uppfattningsförmåga och uppfinningsrikedom som gäller, när de ger sig i kast med att den drygt 400 år gamla texten på sitt eget och personliga sätt.
För att göra det hela extra knepigt fungerar en av eleverna som spelledare och kan när som helst kasta sig in i leken och dela ut helt nya förutsättningar. Extra roligt när de unga skådespelarna tvingas sjunga replikerna.
För det ändamålet har Scengymnasiet involverat en av Elfrida Andrées gamla musikelever, Rick Ingelse, som lyhört ackompanjerar och improviserar på pianot.
Eleverna som skapat neutral scenografi och kostymering kan under alla omständigheter känna sig stolta över att de lyckats med att våga misslyckas - en grundläggande egenskap för att kunna lyckas.

Berg och dalar
De kastar sig ut i Shakespeares sagovärld där vi får möta huvudpersonen Viola, som förklädd till sin omkomne bror, får tjänst hos hertigen Orsino där han/hon ska hjälpa hertigen att fria till den sköna Olivia. Men Oliva förälskar sig i den kvinnliga budbäraren, som i sin tur blivit kär i hertigen... ja, så fortsätter det tills allt slutar lyckligt.
Spelet eleverna emellan pendlar friskt mellan berg och dalar, men det är stundom mycket, mycket roligt.
Scenskolan ger den här veckan tre kvällsföreställningar i Scengymnasiets lokaler på A7, onsdag-fredag.


Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa