Bison släpper ny bok

Visserligen gick han på buggkurs i Hemse samtidigt som han började skriva sin första egna roman. Men det är inte därför Bernt "Bison" Nilsson har gett den titeln "Sista dansen". Lördag var det release under "Vårskriket" i Burgsvik och i fredags signerade han boken på Bokia i Visby.

4 juni 2011 04:00

Romanen "Sista dansen" är en annorlunda bok och inte som något av det han skrivit tidigare. De som läst hans senaste två böcker, där han samlat sina kåserier, kan förstås känna igen en del.

Även i den här boken figurer en tupp, dock inte Pekka som han samtalar med i sina kåserier och som den här gången inte ville bli utpekad. Nu har han fått namnet Uhro.

Tanken att samtala med sina djur fick Bison den gången han som journalist gjorde ett reportage från ett äldreboende. Där fanns en senil tant från norra Dalarna som satt med sopkvasten på en stol i korridoren.

- Föreståndaren förklarade att hon satt på vargpass, men det var värre när hon matade hönsen med brödsmulor. Då blev det mycket att städa, berättar Bison.


Märkliga upplevelser
Bernt Bison Nilsson är ganska förtegen om både handlingen och den verklighet som ligger bakom. I lite förtäckta ordalag berättar han om märkliga upplevelser han varit med om, någonstans mellan dröm och vakenhet, mellan total redighet och det ockulta.


Hissnande saker
- Jag tog stort intryck av en astronomiprofessor på tv härom året som berättade om hissnande saker som sker ute i rymden och som forskarna är på väg att upptäcka. Han uttryckte sina egna ständiga tvivel med orden: "jag försöker vänja mig vid tanken...".

- ...och det är väl det jag försöker beskriva med den här boken, att jag försöker vänja mig vid tanken att många människor också har andra dimensioner, säger Bison.

Några av de händelser som påverkat honom i skrivandet av romanen och som fått konsekvenser har utspelats vid hans päronträd hemma i trädgården, därav omslagsbilden med en röd, liksom dansande klänning, som hänger i trädet.

På frågan om romanen ska ses som en skröna är Bison helt klar.


Reellt eller drömt
- Nej, här finns verkliga bakgrunder, reella eller drömda. Se det istället som ett försvarstal för de som är lite udda i samhället.

- Under hela min journalistiska karriär har jag oftast sökt upp "de vanliga" människorna som alltid haft så mycket spännande att berätta. Den grävande journalistiken, eller jobbet skjutjärnsreporter, har aldrig varit min grej, förklarar han.

Inte heller gillar han att gå på mingelparty.

- Det fick jag nog av under en period som nöjesreporter på Aftonbladet. Jag blev utskälld av ett nöjesbolag när jag skrev om vad som sas på efterfesterna, säger Bison.

Här handlar det istället om mannen som samtalar med sin tupp och det blir upp till läsarna att bedöma hans tillstånd, om han är mentalt sjuk, på väg att bli sjuk, eller om han är helt frisk.

- Jag vet det inte! avslutar Bison innan han sätter sig vid disken på Bokia där folk står i kö för att få sina nyinköpta böcker signerade.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa