Cirkusromantik med slaka linor

I kväll har sommarens cirkus- och varietéföreställning i Hablingbo, "Les Parias", premiär.

8 juli 2011 04:00

- Det är en fri fantasi om en grupp utstötta som kommer in till samhället. Jag tänker mig att de kapat den cirkusföreställning som skulle ha varit här i kväll. De är ett starkt, anarkistiskt kollektiv, säger Viktoria Dalborg, regissör och producent, som tidigare medverkat som akrobat i Hablingbo.

"Les Parias" är en alldeles ny föreställning, som bygger på myten om ett släkte kroppsligt udda människor, som förpassats till samhällets utkanter, men som vid enstaka tillfällen fick återvända till civilisationen för att underhålla med sina vanskapta kroppar.

-  Vi har tänkt att kostymerna ska lyfta fram olika kroppsdelar och förstärka det udda, säger Viktoria Dalborg.

Familjeföreställningen "Les Parias" är lämplig från sju år och uppåt, även om yngre barn också är välkomna.

- Det är en ganska ljus föreställning. Den är komisk, men det finns mörkare undertoner. Det finns en mardrömsscen mitt i föreställningen, men den är inte så läskig - barn kan se den.

Publiken kommer att få se bland annat luftakrobatik, repakrobatik, enhjuling och jonglering.

- Det är en väldigt fysisk föreställning med mycket musik och rörelse. Det är väldigt ekvilibristiska artister, svår teknik rakt igenom, så publiken kommer nog att hisna, gissar Viktoria Dalborg.

Bland de sex medverkande artisterna finns spanjoren Alexander Weibel Weibel, som gör udda nummer i sin egen uppfinning "multi slack rope", som består av flera slaka linor vilka han gör konster i.

- Det är helt unikt, han är den enda i världen som gör detta och vunnit en massa priser, säger Viktoria Dalborg.

Alexander Weibel Weibel står dessutom för musiken, en blandning av elektronisk och klassisk musik, som fint ackompanjerar nycirkusföreställningen med klassisk estetik.

- Jag kan tänka mig att publiken får en cirkusromantisk känsla av formspråket, säger Viktoria Dalborg.

I måndags kom ensemblen till ön.

- Det är riktigt cirkusliv, vi bor kollektivt. Vi har hyrt en hel gård i Petes och vissa har med sig hela familjen, berättar Viktoria Dalborg.

På plats arbetar de nu med att finjustera det sista inför premiären.

- Det är väldigt spännande att få göra en föreställning i ett cirkustält, på sommaren, på Gotland. Det är en drömsituation att få möta publiken i den här miljön - det är en så romantisk plats, säger Viktoria Dalborg.

Men det är också en tuff utmaning, inte minst då akrobaterna jobbar bakom scenen.

- Det krävs otroligt mycket för att få det att funka rent tekniskt, med allt som hör ett tält till. Det är ett helt annat arbete än när man gör en föreställning på en teater. Det är också en tuffare miljö för artisterna, det kan bli 40 grader varmt uppe vid ljusriggarna i taket.

"Les Parias" spelas till och med den 7 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa