Haage i Högdalen

19 november 2011 04:00

målaren och grafikern Sixten Haage, som i år firar 50 år på Faludden, finns med när Vantörs konstförening (VKF) arrangerar en stor jubileumsutställning på gamla biblioteket i Högdalen med 57 deltagande konstnärer.

Konstföreningen firar 50 år och genom verksamhetsåren har man haft en rad senare mycket kända namn som utställande konstnärer.

Peter Dahl hade sin första separatutställning med VKF och deltar nu i jubileumsfirandet. Det gör även Siri Derkert, Madeleine Pyk, Uno Wallman, Paul Ströyer, Ewert EWK Karlsson och Lena Cronqvist.

Deltagarna är 25-90 år och visar ett par hundra konstverk i olja, akvarell, teckning, grafik, keramik, glas, textil samt skulpturer i nät, brons och betong.

Sixten Haage är född 1926 i Stockholm.

Han studerade vid Isaac Grünewalds målarskola 1945 och vid Académie Julien i Paris 1947-1949. Främst är han grafiker men har även arbetat med exempelvis polykroma plastskulpturer. Sitt intresse för ljuset har han odlat bland annat i ett flertal verk skapade på Gotland.

Han har också ägnat de boende kring Faludden en egen bok, "Faluddsboar". I den återfinns 23 målningar som föreställer de personer som bor året runt på sen sydöstliga udden. Till hans målningar har fogats de avporträtterades egna berättelser om livet på Faludden. Själv flyttade han dit 1961.

- Det var det öppna landskapet, strandängarna och ljuset som fick mig att flytta dit.

Vernissage på Högdalenutställningen är det den 19 november då ett flertal av de medverkande konstnärerna finns på plats. Utställningen pågår till den 27 november.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa