Skolmanus har blivit två ungdomsböcker

Dick Wase, lärare, historiker och författare, skrev som pedagog några manus att användas i historieundervisningen på mellanstadiet.

När han upptäckte att eleverna tyckte de var spännande bestämde han att ge ut dem i bokform.

2 december 2011 04:00

I en planerad serie på fyra historiska ungdomsböcker har Dick Wase nu gett ut de två första delarna - "Odens budbärare" och "Kungens antagonist".


Vanlig blyg kille
Den första utspelas år 995 hos kung Erik Segersäll på kungsgården i Gamla Uppsala och den andra i Visby sommaren 1361 då Valdemar Atterdag intar Gotland och tänker brandskatta Visby.

Böckerna är tänkta att vara pedagogiska och på samma gång underhållande och spännande. Det visade sig att mellanstadieeleverna tog till sig berättelserna samtidigt som de lärde sig historia på ett roligt sätt.

Böckernas huvudperson John är en helt vanlig och lite blyg kille på mellanstadiet och i den första boken går han i fjärde klass. En dag åker hela klassen till Uppsala högar på ett studiebesök.


En kulturkrock
Vad John inte visste var att någon redan för tusen år sedan bestämt att han skulle göra en resa tillbaka i tiden. Och så blir det, när klassen ska åka tillbaka är John, som förirrat sig in i ett hus när han skulle gå på toaletten, spårlöst borta.

Plötslig befinner sig John på 900-talet och där möter han Oden som har ett uppdrag åt honom...

Dick Wase beskriver den kulturkrock mellan då och nu som uppstår på ett underhållande sätt. Här får bokens huvudperson lära sig skillnaderna mellan hur folk levde förr och nu, men också om likheterna.

Och så får John spela en avgörande roll i hur den blivande svenska historien utvecklar sig.


Historiskt uppdrag
I den andra boken får John göra en ny tidsresa. Denna gång är han på väg till Gotland för en semester tillsammans med familjen då han ramlar av Gotlandsfärjan. En båt som kommer förbi räddar honom dock från en säker död, men personerna ombord, som också är på väg till Visby är klädda i medeltidskläder och färds i en medeltida kogg.

Återigen är det Oden som skickat John på ett historiskt uppdrag att försöka hindra kung Valdemar att brandskatta Visby.


En lättsam ton
Boken beskriver väl hur livet kunde sett ut i det medeltida Visby men väjer inte heller för de mörka sidorna av livet som Visbybo år 1361.

Ytterligare två delar är planerade. Där kommer John att få träda in i historien runt Stockholms blodbad 1520 och i den sista delen kommer han vara med om regalskeppet Vasas förlisning.

Dick Wase håller en lättsam ton i böckerna, utan att för den skull tumma på historien.

Som han själv uppfattar det har han dock stött på ett problem om man vill skriva realistiskt om vikingatiden. Det gäller den ogenerade och öppna inställning till sexualiteten som präglade vikingasamhället. Detta ämne berör han också i den tidigare utgivna vuxenromanen "Utfärden".


Sexhandlingar
I sitt förord till "Oden budbärare" skriver han att vissa läsare kan känna sig obekväma med detta och att han därför kursiverat de delar som berör sexuella handlingar och att det är upp till läsaren, eller uppläsaren, att hoppa över dessa delar.

Själv hoppas författaren att boken ska läsas i sin helhet och uppfattas som oumbärlig i historieundervisningen.

Odens budbärare och Kungens antagonist

av Dick Wase

Oeisspeis förlag 2011

Så jobbar vi med nyheter