Kärleksroman och ett stycke kvinnohistoria

Hanna lever ett torftigt liv som arbetsförmedlare och bor i en lika torftig lägenhet med en tråkmåns till pojkvän. En dag kommer ett par glasögon, en brosch, en linjal och ett par gamla skor av en slump i Hannas ägo. Alla fyra sakerna är runt 100 år gamla och väcker hennes intresse. Vem har de tillhört?

27 mars 2012 04:00

Hanna söker upp den gamle auktionist som hon träffade på när glasögonen kom i hennes väg och tillsammans med en gammal dam och en vän hon tidigare tappat kontakten med, gör de en resa genom delar av Sverige.

Men resan är också på ett annat plan. Den leder dem till Signe, en skollärarinna i början av 1900-talet som tillsammans med andra kvinnor stred för kvinnlig rösträtt. En gömd låda med brev visar sig så småningom avslöja en hemlig kärlekshistoria mellan kvinnor i ett triangeldrama.


Funderingar på eget liv
Hanna själv går igenom en förvandling genom breven och måste ompröva en och annan ståndpunkt hon har. "Du flyter ovanpå, som ett stycke viljelöst trä".

Den meningen fick Hanna att fundera över sitt eget liv och det kändes som om brevskrivaren riktade sig direkt till henne.


Kampen för rösträtt
Sara Lövestams tredje roman visar att det inte var en slump att hon vann Bok-SM 2009. Det finns mycket känslor med i boken och det är inte svårt att sugas in i berättelsen om den omöjliga kärlek som beskrivs.

Samtidigt skildras rösträttskampen, där de få kvinnor som vågade göra något, ofta nedvärderades när de hade åsikter och försökte förbättra sin situation.

På så sätt är boken både en kärleksroman och en historisk bok.

Saras språk och känsla för orden gör att de nästan 600 sidorna går lätt att läsa. Man vill veta mera, vad händer i nästa kapitel?


Viktig period
"Tillbaka till henne" skildrar en viktig period i vår historia. Hur sakta men säkert kvinnorna kämpade sig fram till att även de fick rösträtt.

I början på boken är "Signe inte arg, hon är förbannad", över att manliga lärare fick mer i lön än kvinnliga. Det är en av orsakerna till att Signe engagerar sig i rösträttsrörelsen.

Kvinnor har rösträtt sedan 1921 och för några år sedan fick de rätten att gifta sig med varandra, men hur är det med lönerna?

EN NY BOK

Tillbaka till henne

av Sara Lövestam

Piratförlaget 2012

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa