Gömd och glömd - Bernadotte

Rätt ska vara rätt. Även en republikan bör göra en Bernadotte rättvisa.

Frågan är: Har Sverige orättvist glömt Folke Bernadotte?

I så fall varför?

18 april 2012 04:00

Folke var son till starkt religiöse prins Oscar, Gustaf V:s bror. I skolan en katastrof men övertog så småningom ledningen av Röda Korset från sin farbror Carl.

Äktenskap med amerikansk miljonärsdotter. Estelle var namnet! Avslutar karriären med två omöjliga uppdrag.

Uppdrag ett: 1945 ledde Bernadotte "Vita bussarna" till det sönderfallande Nazityskland. Främst skandinaviska fångar i koncentrationslägren skulle räddas till Sverige.

För detta krävdes sega förhandlingar med bödlarnas bödel - Heinrich Himmler. Sådana var den oförskräckte aristokraten bra på.

Slutresultat - 20 000 främst judar räddades.

Uppdrag två: FN frågade 1948 om Bernadotte ville medla mellan judar och araber i Palestina. Utan betänkande tackade Bernadotte ja. Snabbt lade han fram en plan för Palestinas delning som förkastades av bägge parter.


Avrättningen
Den 17 september 1948 avrättades han i Jerusalem av judiska terrorister - Sternligan.

Morden utreddes aldrig av Israel. En av de sammansvurna blev med tiden Israels premiärminister - Shamir.

Sverige glömde Bernadotte. Varför bara ära Wallenberg?

Göran Burén försöker utreda.

Viktigast var den oerhörda Israelvänligheten - förståelig efter att koncentrationslägren öppnats. Starkast blev den bland socialdemokraterna - Israel verkade socialistiskt. Den svenska regeringen ville inte genera Israel med att insistera på en mordutredning.

Journalisterna beskrev araberna som skitiga "orientaler". Att Israel systematiskt nekade de arabiska flyktingarna att återvända - inte ens Hitler gick så långt - ville man inte höra talas om.


Ingen antisemit
Svenskarna ville inte ära en man som hatades i Israel för arabvänlighet. Kritiken mot Bernadotte härhemma har varit stark.

Var han inte tyskvänlig? Förteg han inte medhjälparnas roll? Fogade han sig inte i tyskarnas befallningar? Tog han inte stor hänsyn till araberna? Var han rentav antisemit?

Svaret på alla frågorna utom den sista är ja. Än sen? Inget helgon men det var inte Wallenberg heller.

EN NY BOK

Mordet på Folke Bernadotte

av Göran Burén

Leopard förlag 2012

Så jobbar vi med nyheter
Leif Y Dahlberg