Singeldebuterar för att nå ut och fram

8 juni 2012 04:00

I oktober i fjol skrev GA om Visbybördiga Madeleine Ericson och att hennes låt On top of the mountain var en av webbjokrarna i Melodifestivalen. Bidraget gick dock inte vidare.

Det innebar att livet i Göteborg, med deltidsjobbet som skolsköterska, gick sin gilla gång.

Fast inte helt...

- Det gjorde ju att jag hade tid att jobba med det här. Det tar sin lilla tid när man gör allt själv, säger Madeleine Ericson.

"Det här" - det är hennes skivdebut. Hennes första singlar. Två samtidigt, som släpps i dag, fredag.

- Den ena, Love to be with you, är en folkpopsommarlåt. Den andra, Wanna go! är en rockpoplåt, beskriver Madeleine Ericson.

Hon menar att hennes musik kan vara klurig att etikettera, men att texterna har det gemensamt att de är positiva.

- Love to be with you är rätt lättsam och passar väldigt bra till sommaren. Wanna go! handlar om att lämna sånt som är jobbigt och tråkigt, kasta loss. Texterna har peppat mig, så jag hoppas de kan göra det med andra också.

När Madeleine Ericson säger att hon gör "allt" själv, så menar hon det. Hon skriver låtarna, spelar gitarr, sjunger, spelar in i hemmastudio - och ger ut singlarna via eget skivbolag. De släpps bara digitalt, alltså via främst webbaserade kanaler som Spotify och Itunes.

- Så gör nästan alla nu för tiden. Man säljer inte skivor längre, säger Madeleine Ericson.

Vad lever man då på som musiker?

- Ha ha, bra fråga! Spelningar, framför allt. Så får ju både upphovsman och skivbolag lite från de här kanalerna, men det blir inga stora pengar.

Än så länge fortsätter Madeleine Ericson jobba som skolsköterska, men drömmen är att kunna leva på musiken.

- Ja. Att ha spelningar, få göra ett album. Nå ut och fram, hitta dem som gillar musiken och blir berörd av den. Det är mitt mål. Det här blir en försmak av albumet. Men då vill jag samarbeta med någon, eftersom det är så tidskrävande. Det gäller bara att hitta rätt människa.

Någon tidsplan för när ett debutalbum kan bli aktuellt har hon inte satt.

Så hur känns det just nu? En bit av dig ska ut i världen, med de där singlarna.

- Åh, pirrigt förstås! Och kul!

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa