Kust blir konst

23 augusti 2012 04:00

Den gotländska naturen är en av huvudpersonerna i filmen Travelling South som den kroatiska konstnären Tina Gverovic just nu spelar in längs Gotlands kuster. Hon är stipendiat på Baltic Art Center (Bac) i Visby den här veckan.

Filmen hon arbetar med är en kombination av stillbilder och filmat material från kusterna i England, Kroatien och Gotland. Anledningen till att Gotland blev en av spelplatserna, berättar Tina Gverovic, var att hon helt enkelt fick ett arbetsstipendium förlagt till Visby.

Men när hon kom hit förälskade hon sig i den gotländska naturen.

- Jag tycker att det är väldigt vackert. Landskapet ligger liksom utanför tiden och ser ut att vara orört av människan. Det var svårt att föreställa sig hur jag skulle jobba innan jag kom hit, men det visade sig passa väldigt bra för filmen, säger Tina Gverovic.

Eftersom hon inte kände till den gotländska geografin sedan innan har filmarbetet gått till så att hon talat med Isak Mozard vid Bac om vilken typ av scenerier hon vill ha. Sedan har han guidat henne till platser som passat med beskrivningen.

Bland annat har hon filmat vid Närkusten där Tarkovskij spelade in sin sista film Offret 1986.

- Det var intressant att se det landskapet i verkligheten, säger Tina Gverovic.

Det finns en återkommande fiktiv karaktär och en berättarröst i filmen. Annars är det kustlandskapet som är huvudperson. Med sitt verk vill Tina Gverovic bland annat ställa frågor om identitet.

- Jag går emot idén om att det kan finnas en stabil identitet, skulle man kunna säga.

Klockan 17 på fredag håller Tina Gverovic ett föredrag på Bac om sina senaste verk och sin bakgrund som konstnär.

Hon är född 1975 och bosatt i London, men växte upp i Kroatien medan det fortfarande var en del av Jugoslavien. Inbördeskriget på 1990-talet satte djupa spår i henne både personligen och som konstnär.

- Det är oundvikligt att man blir formad av en sådan upplevelse. I mina verk försöker jag ofta att problematisera ämnen som identitet, territorium och kategorisering, ämnen som blev centrala under Balkankrigen.

Förutom videoverk har Tina Gverovic arbetat mycket med konstinstallationer som ofta innehåller ljud, måleri och skriven text.

Hon stannar i Visby till på måndag och ska sedan färdigställa filmen, som ska visas i London i oktober. Gotlänningarna kommer också att få se den så småningom, troligen kommer en visning att hållas i Visby.

- Jag vet bara inte riktigt när, var och hur ännu, säger Tina Gverovic.

Så jobbar vi med nyheter