Årets Wisbymaskerad blir en magisk kulturmarknad

Wisbymaskeraden har vuxit ut till ett multikulturellt event som i år kommer att innehålla rollspelare, dansare, akrobater, musiker, musikalartister och trollkarlar - allt i magins tecken.Tredje årets tema är nämligen "Harry Potter möter Merlin".

27 september 2012 16:43

När arrangörerna bakom Wisbymaskeraden, med Hillar Loor och Anna Karlsson som producenter, laddar om från pirater och Karibien till Harry Potter, Merlin och kung Arturs slott Camelot där det runda bordet lär ha funnits, kommer de även den här gången att förvandla Clarion Hotel till en magisk plats.

Det ska även i år bli ett ställe där besökarna och maskeradgästerna blandas med ett hundratal ideellt arbetade kulturarbetare, en kulturens marknadsplats där precis allting kan hända.

- Man kan som gäst inte förvänta sig att få uppleva allt, ett pärlband av happenings, uppträdanden, dansnummer, akrobatik och trolleri avlöser varandra i tre lokaler samtidigt.

- Ingen ska kunna gå ut i höstrusket efter maskeraden och säga att man inte haft roligt, slår Hillar Loor fast när han i går presenterade årets program och medverkande.

Akrobatik och magi

Ett av fjolårets ömdömen, "det var som att stå mitt i en musikal", kommer Musikalkompaniets 50 medlemmar att återupprepa på lördag den 13 oktober när tredje upplagan av Wisbymaskeraden arrangeras.

- Vårt drygt halvtimmeslånga framträdande som kommer att spelas minst två gånger med publiken som medverkande, bygger på ett dussin nummer ur nya och aktuella musikaler, varav ingen ännu spelats i Sverige, och ansluter till magi och årets tema, förklarar Sofia Ahlin Schwanbom, Musikalkompaniets ledare.

- Dessutom kommer Camelotestetiken att bjuda på en möjligheter till vackra kläder och upplevelser, tror Hillar Loor.

Ett fokus på årets upplaga ligger på akrobatiken där man kan utnyttja lokalernas rymnd och höjd och själva magin.

Tre medlemmar ur Akrobatik Visby, Kaj Thuresson, Rebecka Lange och Olof Berg kommer under namnet The Norwegian Ridgeback att bjuda på akrobatik ur den "högre" skolan.

Unikt i Sverige

Tre professionella trollkarlar, Peter Gröning, svensk deltagare i

trollkarlarnas World Championships of Magic, Malin Nilsson, landets enda

kvinnliga professionella trollkonstnär som trollat i Las Vegas och Hollywood, och Mr Dannyman med mer än 20 år i magikerbranschen, kommer att se till att allt verkligen går i magins tecken.

Ett 20-tal lajvare, de två dansgrupperna The Perfect Dance Company och Oracles of Arabia, båda med gotländska ledare, Madeleine Marquart respektive Maria Hansson Österlund, kommer att förstärka känslan, liksom de två livebanden Van Palten och Dementors.

- Arrangemanget bygger i huvudsak på lokal medverkan och ett medvetet arbeta att skapa visuella upplevelser. Det är unikt för Sverige att vi lokalt kan skapa det här eventet, menar Hillar Loor.

Han menar vidare att ett hundratal personer lägger ner ett enormt arbete för en sådan här kväll som egentligen inte går att finansiera, och att intresset och bokningarna från fastlandet är större än tidigare.

Wisbymaskeradens samarbete med Visby Centrum och Fornsalen gör att arrangemanget börjar med magi och trolleriföreställningar redan på eftermiddagen på Östercentrum och Fornsalen.

Bengt Valentinsson

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa