Vikingar filade fåror i sina tänder

"Mutilering" är en vanlig handling världen över och under många historiska epoker. I vår egen vardag sker dessa "medvetna förändringar av kroppen" mestadels som tatueringar eller genom piercing.

30 april 2011 04:00

Att många män under vikingatid filade fåror i sina tänder är en sen upptäckt. Det var osteologen Caroline Ahlström Arcini som gjorde upptäckten 1990 när hon gick igenom skeletten från ett gotländskt gravfält.

Seden att fila skåror i tänderna, både vertikalt och horisontellt, är flera tusen år gammal och känd från olika delar av världen. Vad få har uppmärksammat är att de första exemplen från Europa kommer från Gotland.

- Att det handlar om en sorts markering är helt klart och jag tror dessutom att det är en positiv handling som berättar om klantillhörighet eller av hierarkisk art, tror Caroline Ahlström Arcini som varit besatt av att lösa fenomenet de sista 20 åren och som studerat mutilering hos andra folk och världsdelar under historiens gång.

Ännu i våra dagar filar en folkgrupp på Sumatra sina tänder - just för att det är vackert.

- Det var vanligt hos de amerikanska indianerna och det var en amerikansk antropolog som var först att erkänna min upptäckt hos de nordiska vikingarna, säger hon.


Seden uppstod här
I Norden har man hittills undersökt 74 manliga skelett från vikingatid med filade horisontella fåror på framtänderna. Av dessa kommer 66 från Gotland och så många som 46 från män begravda i gravfältet vid Kopparsvik i Visby.

Några fynd har gjorts på Birka, Öland, Skåne, Danmark och från en grav i England där man funnit 51 halshuggna vikingar

- Men det gotländska materialet är så stort att jag tror att det är här som seden att fila fåror på tänderna uppstått, säger Caroline Ahlström Arcini.

I sin genomgång av skelettmaterialet från de båda gravfälten vid Kopparsvik har även andra frågor dykt upp som pockar på svar. Här finns liksom på många andra ställen människor begravde liggande på mage. Varför?

- Och varför hittar vi inga läkta skelettskador på de vikingar vi undersöker. Varifrån kommer ryktet att de skulle vara så krigiska? frågar sig Caroline Ahlström Arcini.

Svaren på hennes frågeställningar är inte givna och det kommer att ta tid innan dessa nya rön kommer in i läromedlen i skolan.


Skrev en ungdomsbok
Därför har hon passat på att skriva en ungdomsbok om de gotländska vikingarnas äventyrliga resor, "Vikingarna visar tänderna". Här får vi följa den 14-årige Torbjörn och hans familj och hur han ger sig av för att söka efter sin far som gett sig av på vikingafärd i Österled.

Boken har getts ut av Fornsalens förlag, även i en engelsk upplaga.

- Modern populärvetenskap för barn är en bristvara och något vi kommer att fortsätta att ge ut, berättar Lars Sjösvärd på Gotlands Museum.

På söndag öppnar museet sin sommarsäsong med familjedag och vikingatema då Caroline Ahlström Arcini kommer att berätta om skeletten i de gotländska gravfälten och varför detta material som förvarats av Historiska Museet i Stockholm nu plockats hem till Gotland.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa