Hitta rätt mäklare för bostadsförsäljning i Malmö

Malmö är Sveriges tredje största stad och har kanske trevligast klimat av alla tre storstäder. Staden ligger dessutom nära kontinenten och känns närmare världen än till exempel Stockholm. För gotlänningar som är nyinflyttade i Malmö kan det vara svårt att veta hur man hittar saker i staden. Det finns till exempel nästan 400 mäklare i Malmö, så vem ska man egentligen välja när man ska sälja en bostad?

7 juni 2021 10:16

Hela bostadsmarknaden i Sverige har gått bra under 2020, men Malmö går i fronten för bostadsmarknaden 2021 som kommer att vara ett starkt år. I Malmö är intresset för bostäder skyhögt och under ett år ökade bostadsrättspriserna med 8 procent. Villamarknaden gick ännu starkare under 2020, och steg med hela 14 procent under samma period. Ökningen för alla stadsdelar i Malmö under 2020 låg på 8,4 procent.

Om du vill passa på att sälja en bostad i Malmö under tiden som bostadsmarknaden rusar, så gäller det att hitta rätt mäklare. Det finns 393 mäklare i Malmö som arbetar på 117 mäklarbyråer. Alla mäklare har inte samma inriktning, utan en del är experter på att sälja företagslokaler, medan andra har riktat in sig helt på villor. Mäklare är dessutom aktiva i olika områden, så en del kanske endast säljer bostäder i Södra Innerstaden, medan andra arbetar mest i de barnvänliga områdena Husie, Kulladal eller Djupadal. Det är viktigt att hitta en mäklare som är duktig på din typ av bostad, som kan ditt område och vet hur man lockar till sig rätt målgrupp till visningarna.

För att hitta rätt mäklare kan du använda en sida som hjälper dig. Mäklarofferter låter dig fylla i vilken typ av bostad du har och var den ligger, sedan kontaktas du av upp till fem mäklare som ger dig en offert på sina tjänster. Mäklarna som hör av sig är specialister på just din typ av bostad, vilket sparar mycket tid eftersom du slipper leta upp rätt typ av mäklare själv.

Offerter visar vilka arvoden som erbjuds av de olika mäklarna. Malmös arvodesnivåer ligger i genomsnitt på 65 440 kronor, enligt Mäklarofferter som för statistik över olika städer. Den vanligaste arvodestypen är fast arvode och den genomsnittliga procenten är 3 procent. Fast arvode innebär att du vet exakt vad du kommer att betala när bostadsaffären är avslutad, medan rörligt arvode kan göra att det blir dyrare i slutändan om du får bra betalt för bostaden.

Tänk på att en del mäklare gör mer än andra. En del har mycket lågt arvode, men låter säljaren fixa mycket själv som till exempel visningarna och den efterföljande deklarationen. Andra mäklare har högre arvoden, men det ingår mer i deras tjänster och de är mer engagerade i försäljningen. Jämför därför noggrant vad som faktiskt ingår i priset.

Från

maklarofferter.se