Ny helikopter blev en gammal

Den nya ambulanshelikoptern var efterlängtad, men blev en flopp. Nu står den i en hangar i Östersund. Istället fick det bli en reservplan med en äldre helikopter från Norge, skriver GT.

7 augusti 2014 08:50

När den nya helikoptern, en Bell 429, kom till Gotland var förväntningarna höga.

Men den klarade inte kraven, och fick inte lov att flyga med tre personer plus utrustning mellan Gotland och fastlandet.

Företaget Medicopter , som är en av två operatörer som kör ambulansflyg i Sverige, hade valt modellen. Och operatören blev lika överraskad som tillverkaren, kanadensiska Bell, över att modellen inte klarade kraven.

– Jag kanske är lite överraskad över att Medicopter inte var säkrare på vad helikoptern kunde prestera. Men det verkar å andra sidan ha kommit som en överraskning även för tillverkaren, säger regionens beställarechef för hälso- och sjukvården Rolf Forsman till GT.

Nu sköts transporterna med en helikopter från Norge av samma modell som den gamla Eurocopter EC 145, dock något nyare.

Och det är inte omöjligt att den lösningen blir permanent, skriver GT.

– Vi kan tänka oss att acceptera nuvarande lösning om vi får några saker ditskruvade. Vi ska börja föra diskussioner med Medicopter under hösten för att se om vi ska permanenta nuvarande lösning eller inte, säger Rolf Forsman till GT.

Läs hela artikeln i dagens GT

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa