"Vi gör likadant som Ryssland"

Stridsflygen dundrar fram över Gotland och aktiviteten i Östersjön ökar. "Läget är spänt. Men det är inte bara ryssarna som håller på. Försvarsmakten borde kanske berätta mer", säger Tomas Nilsson, platschef på flygbasen F17 på Gotland.

16 oktober 2014 23:00

Den senaste tiden har media rapporterat om hur Ryssland trappar upp aktiviteten kring Östersjön, och om hur ryska miltiärflygplan och båtar varit i närkontakt med svenska motsvarigheter. Tomas Nilsson är platschef på flygbasen F17 på Gotland, och han säger att det inte bara är Ryssland som beter sig aggressivt.

– Det är inte bara ryska flygplan som kretsar kring Östersjön. Även Nato bedriver övnings- och underrättelseverksamhet. De båda söker efter information, precis som även den svenska Försvarsmakten gör, säger han och fortsätter:

– Alla är på varandra och är väldigt närgångna. Det skrivs mycket om att Ryssland beter sig aggressivt, men det är inte bara de som håller på. Vi gör likadant, även om vi kanske inte visar upp vår vapenbestyckning på det vis som ett ryskt militärflygplan gjorde för ett par veckor sedan. Men vi bedriver informationsinhämtning på bred front och går väldigt nära.

Varför framgår det inte att även Sverige är närgånget?

– Vi vill väl kanske inte framstå som aggressiva. Kanske bör Försvarsmakten berätta mer om vad vi håller på med.

Vid ett par tillfällen den senaste tiden har internationella militärflygplan kränkt svenskt luftrum. Enligt Tomas Nilsson är det dock ovanligt.

– Ibland handlar det nog om att man vill testa hur snabbt vi kan reagera, och ibland sker det nog av ren klantighet skulle man kunna säga.

Kränker även Sverige andra länders luftrum?

– Det tror jag inte. Det är inget som kommit till min vetskap.

Ett resultat av den ökade aktiviteten är att allt fler Jas-flygplan landar i Visby.

– Försvarsmakten övar mer och mer. Vi fick nyligen 100 miljoner kronor från regeringen för att kunna öva mer, och utifrån de pengarna har man utökat flygningen här på Gotland.

När Helagotland.se besöker flygbasen på torsdagen finns inget incidentflyg på ön, men Tomas Nilsson berättar att det senast skedde för bara några dagar sedan och att han sett en tydlig ökning av incidentflyg på Gotland den senaste tiden.

– Det är viktigt att komma ihåg att incidentflyg aldrig övar. De är alltid ute på skarpa uppdrag och ibland blir det bråttom. Det är då det kan bli en ljudbang, som i förra veckan. Det är olyckligt, men ibland blir det så.

Hos vissa människor här på Gotland finns det kanske kvar en form av rysskräck från förr. Är den skräcken befogad som situationen ser ut i dag?

– Jag tror inte att det föreligger något hot mot Sverige. Jag har svårt att tro att de har någon avsikt att göra något mot oss. Däremot är läget spänt, det är det.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa