"Ett olyckligt och fegt beslut"

Det blir inget förlängt öppethållande till 03 för Munkkällaren i Visby.Kommunstyrelsen sa nej.-Ett olyckligt och fegt beslut, tycker krögaren Lennart "Lenta" Rosenlund.

18 oktober 2007 04:00
Det är kommunalrådet Lena Celion (m) som fattar kommunstyrelsens beslut i den här typen av ärenden. Och hon sa i tisdags nej till Munkkällarens ansökan om att få utöka sitt öppethållande från klockan 02 till 03.
Hon avslog trots att miljö- och hälsoskyddsnämnden, som är en av de tunga remissinstanserna, sagt ja.
- Beslutet följer det tiopunktsprogram som kommunstyrelsen ställt sig bakom. Där står bland annat att vi ska vara restriktiva med serveringstillstånd efter klockan 01 och att servering efter klockan 02 inte medges, säger hon.
Hon hänvisar också till att både polismyndigheten och social- och omsorgsnämnden avstyrkt.
- Fegt, tycker Munkkällarens ägare Lenta Rosenlund.

"Vågar inte"
Politikerna vågar inte står för vad de egentligen tycker, menar han, och påminner om debatten 2001 då de borgerliga stred för försöket med krogöppet till klockan 04 i Visby.
- Då var det bland annat Lena Celion som backade upp mig när jag överklagade att mitt tillstånd för förlängt öppenhållande drogs tillbaka, säger han.
Nu tycker han att hon gömmer sig bakom vad andra tycker. Han ifrågasätter överhuvudtaget politikers kompetens att besluta i den här typen av ärenden.
- Ibland visar de sådan brist på kunskap. Längre öppethållande på krogarna ökar ju inte bråket på stan. Tvärtom, om folk får stanna inne på krogen tills dom går hem slipper man efterfester ute på stan eller på hotellrum. Min önskan är att folk bara ska behöva gå hem en gång, inte två gånger som det ofta blir nu, säger Lenta Rosenlund.

Celion: Inte hugget i sten
Han önskar också att politikerna i stället för att försvåra för krögarna visade lite mer uppskattning.
- Jag tycker att de ska vara stolta över de fina restauranger och den goda krogmiljö vi har i Visby. Vad vore det för stad utan krogarna? undrar han.
Lena Celion medger att hon var pådrivande i försöket med förlängt öppethållande 2001. Och hon hade önskat att försöket fortsatt en längre tid.
- Nu avbröts det i förtid och vi fick ingen riktig utvärdering, säger hon.
Hon säger också att beslutet att säga nej till Munkkällaren inte ska ses som ett nej för all framtid.
- Det är inte hugget i sten, säger hon.
Inom Alliansen (de borgerliga partierna) på Gotland pågår en diskussion om att försöka lätta upp restriktionerna kring krogarnas tillstånd.
- Vi hade ett möte om den här frågan så sent som i tisdags. Vi ska se om vi kan hitta möjligheter att lätta upp bestämmelserna. Men fram till dess är det 10-punktsprogrammet som gäller, säger hon.

Överklagar beslutet
Lenta Rosenlund kommer att överklaga kommunstyrelsens beslut.
-Jag ska överklaga ända upp till högsta instans om så behövs, säger han.
Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa