"Götblad vittnade inte"

Carin Götblad vittnade inte i den rättegång som nu är föremål för en förundersökning om mened bland poliser.

Det betyder i så fall att hon inte utreds för brottet.

8 december 2008 18:12

I fredags startade åklagare Björn Ericson vid enheten för polismål i Malmö en förundersökning om misstänkt mened i rättegångar mot två män som greps efter ett narkotikatillslag på Gotland år 2000. Beslutet om utredning tog han efter en anmälan mot länspolismästaren i Stockholm, Carin Götblad, och ytterligare en polis, Dan Andersson.

Den som gjorde anmälan är journalisten och författaren Dick Sundevall. Enligt honom ska Götblads mened ha ägt rum vid en rättegång år 2006, då en polis som var inblandad i narkotikabeslaget på Gotland stod åtalad.

Men enligt Ericson är det bara mened under rättegångarna mot dem som greps i samband med narkotikatillslaget som nu utreds. Carin Götblad hävdar genom sin pressekreterare att hon inte vittnade i någon av de rättegångarna.

TT: Innebär det att Carin Götblad inte är föremål för den här utredningen?

- Du får dra dina egna slutsatser, säger Björn Ericson.

Vid Gotlandstillslaget använde polisen en infiltratör och det ska enligt Dick Sundevall vara orsaken till att Dan Andersson, som var operativ chef under tillslaget, ljög i rätten. Carin Götblad var vid tiden länspolismästare på ön. Frågan om otillåtna metoder vid tillslaget på Gotland var föremål för en förundersökning som lades ner 2007. Anledningen till att Björn Ericson väcker åtal är att han tror att personer som i tidigare utredningar inte velat tala med polisen nu kan tänkas göra det.

Ericson har ännu inte väckt misstanke mot någon.

- Först ska jag undersöka om brott har begåtts, sen kan jag börja titta på vem som är skyldig, säger han till TT.

Så jobbar vi med nyheter