Destination Gotland vill ta betalt för toalettbesök

Till sommaren sjösätter Destination Gotland ytterligare en ny prislista. Men den här gången är det toalettbesök passagerarna ska betala för. Och ju längre man håller sig, desto dyrare blir det att lätta på trycket.

1 april 2009 04:00
Under våren ska Destination Gotland börja tömma sina avloppstankar i kommunens reningsanläggning vid Färjeleden i Visby. Tidigare har avloppsslammet renats i ett eget reningsverk ombord på fartygen.
Men Gotlands kommun tar betalt för tömningen. Kostnader som nu Destination Gotland vill ha täckning för genom att ta betalt för varje toalettbesök.
-  Nöden har ingen lag. Och i och med att vi precis ändrat biljettpriserna, vill vi inte göra det igen. Därför kommer vi istället att införa wc-avgifter på alla turer, berättar Per-Erling Evensen, marknadschef på Destination Gotland.

Variationer
Tanken är att toalettavgifterna ska bygga på samma prissättningsmodell som rederiet införde på färjebiljetterna i början av året. Priset kommer helt enkelt att variera, beroende på när man väljer att uträtta sina behov.
- Det blir dyrare ju längre man väljer att vänta. Vi har tidigare haft problem med köer till toaletterna i anslutning till att färjorna ska lägga till, och nu ser vi en möjlighet att komma tillrätta även med det, fortsätter Evensen.

Minst ett toabesök
Viss toaletträngsel i slutet av resan lär det dock fortsätta att vara. För att maximera intäkterna från toaletterna kommer nämligen också priserna på läsk, öl och kaffe att variera. Ju tidigare man handlar, desto lägre pris. Målet är, enligt Per-Erling Evensen, att varje passagerare ska gå på toaletten minst en gång under resan.
För resenärer med kupé, som ju har egen toalett, kommer man att göra ett påslag på biljettpriset.
- Det blir för komplicerat att installera betalningsstationer i varje kupé, därför väljer vi den modellen. Det tror vi att alla har förståelse för.
Hur mycket toalettbesöken kommer att kosta ska diskuteras på ett extrainkallat Trafikantråd i nästa vecka. Med på mötet kommer också vara representanter från Uppsalaföretaget Lirpa, som har fått uppdraget att ta fram det elektroniska betalningssystemet.
Så jobbar vi med nyheter
Peter Wennblad peter.wennblad